Svakodnevno pranje zuba povezano je sa nižim stopama upale pluća među hospitalizovanim pacijentima

Svakodnevno pranje zuba povezano je sa nižim stopama upale pluća među hospitalizovanim pacijentima

Istraživači su pronašli jeftin alat koji može pomoći u smanjenju stope upale pluća kod hospitalizovanih pacijenata – a dolazi sa čekinjama na jednom kraju.

Nova studija istraživača iz Brigham and Vomen’s Hospital i Harvard Pilgrim Health Care Institute ispitala je da li je svakodnevno pranje zuba među hospitalizovanim pacijentima povezano sa nižim stopama pneumonije stečene u bolnici i drugim ishodima.

Tim je kombinovao rezultate 15 randomizovanih kliničkih ispitivanja koja su uključivala više od 2.700 pacijenata i otkrili da su stope pneumonije stečene u bolnici niže među pacijentima koji su svakodnevno pratili zube u poređenju sa onima koji nisu. Rezultati su bili posebno ubedljivi među pacijentima na mehaničkoj ventilaciji.

Njihov rad, „Asocijacija između svakodnevnog pranja zuba i pneumonije stečene u bolnici: sistematski pregled i meta-analiza“, objavljen je u JAMA Internal Medicine.

„Signal koji ovde vidimo prema nižoj smrtnosti je upečatljiv — sugeriše da redovno pranje zuba u bolnici može spasiti živote“, rekao je odgovarajući autor Majkl Klompas, MD, MPH, bolnički epidemiolog i lekar za infektivne bolesti na Odeljenju za medicinu u BVH. i profesor populacione medicine na Harvard Pilgrim Health Care Institute.

„Retkost je u svetu bolničke preventivne medicine da se nađe ovako nešto što je i efikasno i jeftino. Umesto novog uređaja ili leka, naša studija ukazuje da nešto tako jednostavno kao što je pranje zuba može da napravi veliku razliku.“

Bolnička pneumonija nastaje kada bakterije u ustima uđu u pacijentove disajne puteve i inficiraju njihova pluća. Pacijenti koji imaju slabost ili pacijenti sa oslabljenim imunološkim sistemom posebno su podložni razvoju pneumonije stečene u bolnici tokom boravka u bolnici. Međutim, usvajanje dnevnog režima pranja zuba može smanjiti količinu bakterija u ustima, potencijalno smanjiti rizik od pojave pneumonije stečene u bolnici.

Tim je sproveo sistematski pregled i meta-analizu kako bi utvrdio povezanost između svakodnevnog pranja zuba i pneumonije stečene u bolnici. Koristeći različite baze podataka, istraživači su prikupili i analizirali randomizovana klinička ispitivanja iz celog sveta koja su upoređivala efekat redovne oralne nege sa pranjem zuba naspram oralne nege bez pranja zuba na pojavu pneumonije stečene u bolnici i druge ishode.

Analiza tima otkrila je da je svakodnevno pranje zuba povezano sa značajno nižim rizikom od bolničke pneumonije i mortaliteta na intenzivnoj nezi. Pored toga, istraživači su identifikovali da je pranje zuba za pacijente u intenzivnoj njezi bilo povezano sa manje dana mehaničke ventilacije i kraćim trajanjem boravka na intenzivnoj.

Većina studija u pregledu tima istraživala je ulogu režima čišćenja zuba kod odraslih na intenzivnoj nezi. Samo dve od 15 studija uključenih u analizu autora procenjivale su uticaj četkanja zuba kod pacijenata bez ventilacije. Istraživači se nadaju da će se zaštitni efekat četkanja zuba proširiti i na pacijente koji nisu na intenzivnoj nezi, ali su potrebne dodatne studije koje se fokusiraju na ovu populaciju kako bi se razjasnilo da li je to zaista slučaj.

„Nalazi iz naše studije naglašavaju važnost sprovođenja rutine oralnog zdravlja koja uključuje pranje zuba za hospitalizovane pacijente. Nadamo se da će naša studija pomoći da se kataliziraju politike i programi kako bi se osiguralo da hospitalizovani pacijenti redovno peru zube. Ako pacijent ne može da izvrši Zadatak, preporučujemo pomoć člana tima za negu pacijenata“, rekao je Klompas.