Vreme ispred ekrana možda nije vezano za poremećaj autističnog spektra

Vreme ispred ekrana možda nije vezano za poremećaj autističnog spektra

Vreme pred ekranom za decu možda nije povezano sa razvojem poremećaja iz autističnog spektra (ASD), prema studiji objavljenoj na mreži 8. decembra u JAMA Network Open.

Iaakov Ophir, Ph.D., sa Univerziteta Ariel u Izraelu, i njegove kolege su sproveli sistematski pregled i meta-analizu kako bi ispitali povezanost između vremena ispred ekrana i ASD-a. ASD je definisan kao da/ne klinička dijagnoza ASD ili simptomi ASD, dok je vreme pred ekranom definisano kao sati korišćenja ekrana dnevno ili nedeljno.

Na osnovu 46 uključenih studija (562.131 učesnika), meta-analiza je rezultirala pozitivnom veličinom sumarnog efekta. Prilikom korekcije za značajnu pristrasnost u publikaciji, došlo je do značajnog smanjenja i beznačajnog efekta. Veličina pozitivnog sumarnog efekta bila je značajna samo u studijama koje su ciljale opštu upotrebu ekrana u meta-regresiji. U studijama na deci ova veličina efekta je bila najdominantnija.

Prilikom ispitivanja povezanosti društvenih medija i ASD-a, primećena je negativna veličina efekta sumiranja.

„Ovi nalazi ukazuju na to da prekomerno vreme ispred ekrana može biti povezano sa negativnim razvojnim ishodima; međutim, opservaciona priroda i pristrasnost objavljivanja uključenih studija čine ove nalaze neuverljivim“, pišu autori. „Ovi nalazi takođe ne isključuju komplementarnu hipotezu da deca sa ASD-om mogu dati prioritet aktivnostima na ekranu kako bi izbegla društvene izazove.“