Globalni inventar podvodnih zvukova pruža dragocene informacije o morskim vrstama

Globalni inventar podvodnih zvukova pruža dragocene informacije o morskim vrstama

Naučnici koji žele da otkriju misterije podvodnog sveta imaju vrednije informacije na dohvat ruke zahvaljujući međunarodnom timu koji je napravio inventar vrsta za koje je potvrđeno ili se očekuje da proizvode zvuk pod vodom.

Predvođena Odri Lubi sa Odeljenja za ribarstvo i vodene nauke Univerziteta Floride, radna grupa Globalne biblioteke podvodnih bioloških zvukova sarađivala je sa Svetskim registrom morskih vrsta na dokumentovanju 729 vodenih sisara, drugih tetrapoda, riba i beskičmenjaka koji proizvode aktivne ili pasivni zvuci. Pored toga, inventar uključuje još 21.911 vrsta za koje se smatra da verovatno proizvode zvukove.

Sa više od 70% Zemljine površine prekriveno vodom, većina staništa planete je vodena, a postoji pogrešno shvatanje da je većina vodenih organizama tiha. Novo objavljena sveobuhvatna digitalna baza podataka o tome koje životinje za koje se zna da stvaraju zvuke je prva takve vrste i može revolucionisati nauku o moru i vodi, rekli su istraživači.

„Prisluškivanje podvodnih zvukova može otkriti mnoštvo informacija o vrstama koje ih proizvode i korisno je za različite primene, počevši od upravljanja ribarstvom, otkrivanja invazivnih vrsta, poboljšanih rezultata restauracije i procene uticaja na životnu sredinu ljudi“, rekao je Lubi, koji takođe je ko-kreirao FishSounds, koji nudi sveobuhvatan, globalni inventar istraživanja proizvodnje zvuka ribe.

Istraživanje tima, „Globalni inventar vrsta kategorisanih od strane poznatog podvodnog soniferija“, objavljeno je u časopisu Naučni podaci i uključivalo je 19 autora iz šest zemalja.

„Razumevanje načina na koji morske vrste komuniciraju sa svojim okruženjem je od globalnog značaja, a ovi podaci koji su slobodno dostupni su veliki korak ka tom cilju“, rekao je Kieran Cok, član istraživačkog tima i saradnik Nacionalnog saveta za nauku i inženjerstvo Kanade. .

Većina ljudi je upoznata sa zvucima kitova ili delfina, ali su često iznenađeni kada saznaju da mnoge ribe i beskičmenjaci takođe koriste zvukove za komunikaciju, rekao je Lubi.

„Naš skup podataka pomaže da se pokaže koliko je produkcija podvodnog zvuka zaista rasprostranjena među raznim životinjama, ali i da imamo još mnogo toga da naučimo“, rekla je ona.