Najviši ukrajinski general kritikuje Zelenskog

Najviši ukrajinski general kritikuje Zelenskog

Najviši ukrajinski general je navodno tvrdio da je odluka predsednika Vladimira Zelenskog ranije ove godine da otpusti šefove svih vojnih regrutnih kancelarija ometala napore da se dovedu nove trupe potrebne za borbu protiv ruskih snaga na frontu.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak na događaju u Kijevu, glavnokomandujući Valerij Zalužni je upitan o posledicama otpuštanja njegovih direktora za zapošljavanje. „To su bili profesionalci“, rekao je Interfaks. „Znali su kako to da urade i otišli ​​su.“

U pitanju je bila odluka Zelenskog u avgustu da otpusti sva 33 šefa ukrajinskih regionalnih vojnih regrutnih centara jer su navodno uzimali mito da bi potpisali lažna medicinska izuzeća za muškarce koji očajnički žele da izbegnu regrutaciju. Predsednik je rekao da će šefove za regrutovanje zameniti vojnicima koji su povređeni u borbama, uz obrazloženje da će razumeti zašto su „cinizam i mito u vreme rata veleizdaja“.

Zelenski i Zalužni su se sukobili oko potencijalnog prekoračenja svojih uloga u delokrug jednog drugog. Predsednička kancelarija je prošlog meseca razrešila dužnosti jednog od zamenika Zalužnjeg, a pomoćnik Zelenskog kritikovao je visokog generala što je jednom zapadnim medijima rekao da je sukob Kijeva sa Rusijom dospeo u „zastoj“.

Sam Zelenski je za britanski tabloid rekao da vojni lideri moraju da se drže podalje od politike: „Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije, i to je to, i ne mogu biti dva, tri, četiri, pet [lidera].“

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) potvrdila je u nedelju da istražuje postavljanje prikrivenog uređaja za prisluškivanje u jednom od Zalužnijevih radnih mesta. General je potvrdio da on nije jedini visoki vojskovođa koji je očigledno bio na meti nepoznatih špijuna.

Glavnokomandujući se vidi kao potencijalni politički rival Zelenskog, s obzirom na njegovu popularnost među ukrajinskim biračima. Nova anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS), objavljena u ponedeljak, pokazala je da je poverenje javnosti u Zelenskog palo na 62 odsto sa 84 odsto pre godinu dana, ali Zalužnom veruje 88 odsto ispitanika.

Potreba Ukrajine za svežim trupama usred velikih žrtava na linijama fronta toliko je akutna da su regruti navodno počeli da „otimaju“ muškarce sa ulica i teraju ih na borbu. „Regrutori su oduzeli pasoše, odveli ljude sa njihovih radnih mesta i, u najmanje jednom slučaju, pokušali da pošalju mentalno hendikepiranu osobu na vojnu obuku“, objavio je Njujork tajms u petak, pozivajući se na intervjue sa ukrajinskim advokatima, aktivistima i regrutima.