Todorović: Koncentracija zagađenja u vazduhu zavisi i od meteoroloških uslova

Todorović: Koncentracija zagađenja u vazduhu zavisi i od meteoroloških uslova

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je za RTS da su visok atmosferski pritisak, slab vetar promenljivog smera i hladno vreme tokom noći koje se zadržava do podneva parametri koji utiču da vazduh bude zagađen u nižim predelima. Ako bi neko otišao na Avalu, mogao bi da vidi plavo nebo, sivilo zbog zagađenja i tek poneki vrh zgrade, kaže Todorović.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da meteorološki parametri odlučuju da li će biti povećana koncentracija zagađenja vazduha .

„Mi smo pod uticajem oblasti visokog pritiska. U toj oblasti, u principu, vetar je veoma slab, promenljivog smera, praktično se ne oseća. Onda se stvara prizemna inverzija. Znači, u nižim slojevima, u jutarnjim i noćnim satima je hladno, bez vetra, onda se taj hladni sloj zadržava i pre podne, do podneva, a onda sve materije, nezavisno od izvora – ložišta, saobraćaj i tako dalje – zadržavaju se u plitkom sloju debljine od nekoliko stotina metara“, rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, kada bi građani otišli na Avalu, videli bi plavo nebo, a u onom plitkom sloju samo štrče najviše zgrade u centru grada, sve ostalo je blago sivilo.

„To je tipično vreme za ovo doba godine. Ja sam siguran da su izvor zagađenja u prigradskim delovima grada privatna ložišta na drva, ugalj, naftu, a u gradu je to saobraćaj“, kaže Todorović.

Kada je reč o tome da li će biti snega, meteorolog kaže da već 130 godina nijedna zima nije bila hladna sva tri meseca.

„Obično bude hladno između sedam i deset dana, pa deset-petnaest dana toplo i tako dalje. A desi se da bude i malo hladnija zima, pa bude mesec do mesec i po prave zime, kao što je bilo u februaru 2012. godine, kada je bilo snega pola metra u Beogradu, i kada su se Sava i Dunav zaledili“, podsetio je Todorović.

Kako je rekao, malo je verovatno da će ova zima biti tako hladna, ali je naglasio da se može očekivati da naredne dve-tri zime budu hladne. Istakao je da ne može da bude hladno cele zime, smenjuju se topli i hladni periodi.