Najbolje odluke roditelja: Više strpljenja, manje vremena na telefonima

Najbolje odluke roditelja: Više strpljenja, manje vremena na telefonima

Među glavnim odlukama mnogih roditelja za Novu godinu: Više strpljenja, manje vremena na telefonima, bolja doslednost sa disciplinom i zdravije porodične navike.

Njihovi tinejdžeri i tinejdžeri takođe postavljaju ciljeve — uključujući postignuća u vezi sa ocenama i školom, uspehom u aktivnostima, vežbanjem i ishranom i zaradom novca, prema Nacionalnoj anketi o zdravlju dece C.S. Mott dečije bolnice Univerziteta u Mičigenu.

Skoro tri od četiri anketirana roditelja izveštavaju o donošenju odluka ili postavljanju ličnih ciljeva tokom cele godine, pri čemu četvrtina njih pritisne dugme za resetovanje kada sat otkuca ponoć za sledeću kalendarsku godinu. Manji broj bira da obriše čistu listu na početku školske godine ili na rođendan.

Preko polovine roditelja kaže da je njihovo dete uzrasta od 11 do 18 godina takođe postavilo lične ciljeve, prema nacionalno reprezentativnoj anketi zasnovanoj na 2.044 odgovora roditelja dece uzrasta od 0 do 18 godina anketiranih u avgustu 2023.

„Prekretnice, kao što je početak novog kalendara ili školske godine, pružaju porodicama prilike za samorefleksiju i motivaciju da poboljšaju oblast fizičkog i emocionalnog zdravlja“, rekla je Sara Klark, ko-direktorka Mott Poll-a, M.P.H.

„Naša anketa sugeriše da se roditelji često fokusiraju na oblasti koje bi želeli da unaprede u svom roditeljskom pristupu, uključujući više angažovanja, fokusiranje na svoje zdravlje i zdravlje svog deteta i podržavanje veze svog deteta sa širom zajednicom.

Skoro polovina majki i trećina očeva rekli su da su postavili ciljeve da promene nešto u vezi sa roditeljstvom, pri čemu više od tri četvrtine nastoji da ima više strpljenja, a više od polovine želi da provodi manje vremena na svom telefonu.

Neki roditelji postavljaju i ciljeve vezane za zdravlje, pri čemu se skoro polovina zavetuje da će obezbediti zdravije obroke i grickalice, a više od trećine planira da vežba sa svojim detetom.

Među onima koji su postavili roditeljske ciljeve, otprilike tri četvrtine smatra da im je to pomoglo da postanu bolji roditelji, a još više veruje da je pomoglo njihovom detetu da nauči kako da radi ka cilju.

„Postavljanje ciljeva za poboljšanje roditeljstva može pomoći roditeljima da definišu svoje vrednosti i prioritete i pozitivno utiču na zdravlje i dobrobit cele porodice“, rekao je Klark.

Roditelji sa troje ili više dece u domaćinstvu takođe imaju veću verovatnoću da postavljaju ciljeve da budu dosledni u disciplini i da uključe svoju decu u duhovne aktivnosti, u poređenju sa roditeljima sa manje dece, pokazuje anketa.

Kada su u pitanju dečiji ciljevi, skoro 70% se odnosi na ocene i školski uspeh, dok nešto više od polovine dece želi da uspe u nekoj aktivnosti. Otprilike dvoje od petoro dece je fokusirano na vežbanje, navike u ishrani i ishranu i zaradu, dok bi više od trećine želelo da proba nešto novo. Manje od četvrtine ciljeva uključivalo je prijateljstvo ili volontiranje.

Prema rečima roditelja, tinejdžeri uzrasta od 15 do 18 godina češće navode ciljeve vezane za ishranu i vežbanje, dok je istraživanje nečeg novog češće među decom od 11 do 14 godina.

„Postavljanje ciljeva pomaže deci da nauče da budu odgovorni za svoje postupke i razviju način razmišljanja o rastu“, rekao je Klark. „Roditelji koji modeliraju postavljanje ciljeva takođe mogu naučiti decu važnosti rada na nečemu i učenja iz grešaka na tom putu.

Roditelji su podelili različite načine na koje podržavaju svoju decu u njihovim ciljevima. Većina kaže da slave pokušaj svog deteta da se poboljša, dok se više od polovine pridružuje svom detetu u radu ka cilju.

Drugi pomažu u praćenju napretka svoje dece, pružaju finansijsku podršku ili nude nagradu za postizanje njihovog cilja.

„Preduzimanje koraka za podsticanje postavljanja ciljeva je odličan način da roditelji pokažu podršku i poverenje svom detetu“, rekao je Klark.

Roditelji će možda želeti da identifikuju specifične strategije kako bi poboljšali svoju sposobnost da postignu svoj cilj, preporučuje ona.

„Svi znamo kako ljudi često postavljaju novogodišnje rezolucije koje blede kako godina odmiče“, rekao je Klark.

„Ako porodice ozbiljno žele da se pridržavaju rezolucija, neophodno je postaviti konkretne i realne ciljeve i zakazati vreme za preduzimanje neophodnih koraka da ih se postigne.“