Nekoliko poginulih u eksploziji na naftnom terminalu u Gvineji

Nekoliko poginulih u eksploziji na naftnom terminalu u Gvineji

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a više od 80 je povređeno u eksploziji u skladištu goriva u Konakriju, glavnom gradu Gvineje, javili su lokalni mediji pozivajući se na hitne službe. Dve glavne gradske bolnice, Ignace Deen i Donka, navodno su preplavljene pacijentima u teškom stanju.

Ranojutarnji incident u bivšoj francuskoj koloniji razneo je prozore nekoliko obližnjih kuća, primoravši stotine da pobegnu, rekao je jedan meštanin Rojtersu.

Ogroman požar koji je izbio nakon eksplozije na glavnom gvinejskom naftnom terminalu u administrativnom okrugu prestonice Kalum obuzdano je dalje od širenja, rekao je direktor civilne zaštite pukovnik Mohamed Kamara.

On je rekao da je „bilo nekoliko mrtvih“, iako će stvarni broj biti otkriven nakon istrage, koja će takođe utvrditi uzrok eksplozije.

Kao ne-proizvođač nafte, Gvineja uvozi rafinisanu naftu, koja se uglavnom skladišti na terminalu za gorivo Kalum Gvinejske naftne kompanije i distribuira se kamionima širom zemlje.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se ogroman požar i crni dim iz objekta dok su vatrogasci požurili na lice mesta.

Vojna vlada je naredila radnicima, sa izuzetkom osoblja hitne pomoći, osoblja obezbeđenja i medicinskih stručnjaka, da ostanu kod kuće. Takođe je naloženo zatvaranje škola.

„Bezinske pumpe će biti zatvorene, osim za hitne službe“, navodi se u saopštenju vlade.

Privremeni predsednik Gvineje, pukovnik Mamadi Doumbouia, koji je preuzeo vlast u puču 2021. godine, proglasio je incident „tragedijom“, pozivajući građane da „pokažu solidarnost i molitvu za naciju u ovim trenucima teškog iskušenja“.

„Želeo bih da izrazim tužno saučešće porodicama žrtava, kao i narodu Gvineje, želim brz oporavak povređenima koji su odmah i u potpunosti podržani od strane države“, rekao je Dumbouja u izjavi koju je objavila Gvineja.