Ostin će posetiti Izrael: SAD zahtevaju promenu strategije u Gazi

Ostin će posetiti Izrael: SAD zahtevaju promenu strategije u Gazi

Američki ministar odbrane Lojd Ostin posetiće Izrael u ponedeljak kako bi zatražio jasniju procenu izraelskih zvaničnika o njihovim vojnim operacijama u Pojasu Gaze.

Poseta dolazi usred produbljivanja razdora između predsednika Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Gazi.

Bajden je pod sve većim pritiskom, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, da natera Netanijahua da odustane od teškog bombardovanja Gaze koje je izazvalo globalno negodovanje i pozive na trajni prekid vatre.

Ranije ovog meseca, CNN je izvestio da američki zvaničnici očekuju da bi do januara Izrael mogao da pređe na manje intenzivnu strategiju usmerenu na specifične militante i vođstvo Hamasa.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je u nedelju da izraelske snage procenjuju uslove neophodne za prelazak u ovu sledeću fazu sukoba „svaki sat, ako ne i svakodnevno“, i da je Ostin u ponedeljak želeo da čuje „veoma jasnu artikulaciju njihove samoprocene“.

Ostin će dobiti najnovije informacije o tome kako Izraelske odbrambene snage, ratni kabinet i ministar odbrane Joav Galant procenjuju trenutnu fazu kampanje u Gazi i dobiće ideju o tome koje metrike koriste da pređu u sledeću fazu, rekao je zvaničnik američke odbrane.

Ranije je više od 130 zaposlenih u Ministarstvu za unutrašnju bezbednost SAD zatražilo od administracije predsednika Džoa Bajdena da pozove na hitan prekid vatre u Gazi.

U međuvremenu, ministri spoljnih poslova Britanije i Nemačke insistiraju da sve strane moraju da krenu ka rešenju „dve države“ – Izraela i Palestine – kada se završi vruća faza rata.