Rusija će koristiti izbornu prevaru, zastrašivanje birača tokom ‘izbora’ u okupiranim oblastima

Rusija će koristiti izbornu prevaru, zastrašivanje birača tokom ‘izbora’ u okupiranim oblastima

Rusija će gotovo sigurno koristiti metode uključujući suštinsku izbornu prevaru i zastrašivanje birača u privremeno okupiranim oblastima Ukrajine kako bi osigurala pobedu Putina na takozvanim „predsedničkim izborima“ i dala percepciju legitimiteta invaziji agresora na Ukrajinu.

Centralna izborna komisija Rusije je 11. decembra 2023. objavila da će se glasanje na predsedničkim izborima u martu 2024. proširiti na regione Ukrajine, Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Ovo je usledilo nakon njihovog uključivanja na ruske regionalne izbore u septembru 2023. godine.

Kao i kod regionalnih izbora, gotovo je izvesno da glasanje na predsedničkim izborima u regionima pod ruskom kontrolom neće biti ni slobodno ni pošteno, napominju analitičari iz Velike Britanije.

„Ruske vlasti gotovo sigurno vide postizanje „ispravnih“ rezultata u ovim regionima kao prioritet jer žele da daju percepciju legitimiteta ruskoj invaziji. Ruska administracija će skoro sigurno koristiti metode uključujući suštinsku izbornu prevaru i zastrašivanje birača kako bi osigurala pobedu ruskog predsednika Vladimira Putina u regionima sa značajnom razlikom“, zaključili su britanski obaveštajci.

Podsećamo da će takozvani „predsednički izbori“ biti održani u Rusiji od 15. do 17. marta 2024. godine.