Zelenski: Ukrajina mora biti predstavljena, shvaćena u svim delovima sveta

Zelenski: Ukrajina mora biti predstavljena, shvaćena u svim delovima sveta

Ukrajina i njeni interesi, kultura i zaštita međunarodnog prava moraju biti zastupljeni i shvaćeni u svim delovima sveta, izjavio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom poslednjem obraćanju naciji, prenosi Ukrinform.

„Ovo je jedan od ključnih zadataka za Ukrajinu, strateški cilj – proširiti našu spoljnu politiku van tradicionalnih pravaca. Naša država, naši interesi, ukrajinska kultura i naša odbrana međunarodnog prava moraju biti zastupljeni i shvaćeni u svim delovima sveta, i to je zadatak za sve koji rade u ime Ukrajine i Ukrajinaca“, naglasio je Zelenski.

Predsednik je istakao da je nordijsko-ukrajinski samit ponovo potvrdio da njegova zemlja ima „savršeno pozitivne, značajne odnose“ sa nordijskim zemljama.

„Zahvalan sam na nepokolebljivoj želji da približimo pobedu Ukrajine, našeg naroda i naših vrednosti. Norveška, Švedska, Danska, Finska, Island – svaka zemlja nam pomaže, svaka se prema nama odnosi sa apsolutnom iskrenošću“, dodao je Ppesident.

Prema Zelenskom, protekla nedelja je vratila pažnju na Ukrajinu iu Latinskoj Americi.

„Poseta Argentini prošle nedelje bila je zaista srdačna i pozitivna. Razgovori sa novim predsednikom Argentine – želimo uspeh njemu, njegovoj zemlji i celom argentinskom narodu. Sastanci sa liderima drugih zemalja u regionu – Paragvaja, Urugvaja , Ekvador“, naglasio je šef države.

U obraćanju naciji 15. decembra, predsednik Volodimir Zelenski je uverio građane da je u toku rad sa zapadnim partnerima kako bi se obezbedila kontinuirana pomoć Ukrajini, dodajući da je pred Ukrajinom nekoliko aktivnih nedelja u domenu spoljne politike.