Zapadne firme su izgubile 103 milijarde dolara od izlaska iz Rusije

Zapadne firme su izgubile 103 milijarde dolara od izlaska iz Rusije

Napori Ukrajine i njenih zapadnih pristalica da ubede, osramote i sankcionišu kompanije da napuste rusko tržište su se izjalovili, stavljajući unosna preduzeća u ruke Rusije po sniženim cenama i upumpavajući više od milijardu dolara izlaznih taksi u moskovsku kasu, navodi Njujork. Times je izvestio u ponedeljak.

Nekoliko dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara, mnoštvo zapadnih korporacija počelo je da se povlači sa ruskog tržišta. Ukrajinski aktivisti i zvaničnici progonili su one koji su odbili da odu, a sankcije SAD i EU zabranile su izvoz robe iz Rusije i uvoz sirovina u Rusiju.

Kompanije koje su prodale svoje ruske operacije izgubile su ukupno 103 milijarde dolara, objavio je Njujork tajms u nedelju, pozivajući se na finansijske izveštaje. Ove kompanije su takođe predale najmanje 1,25 milijardi dolara izlaznih taksi ruskoj državi, dodaje list.

Od prošlog marta, zapadne kompanije koje žele da prodaju svoju imovinu u Rusiji, takve prodaje moraju imati odobrenje prodaje od strane ruske vladine komisije, koja često radi na tome da lokalni kupci otkupe ovu imovinu po niskim cenama u podrumu.

Pozivajući se na zapisnik sa sastanka komisije, Tajms je tvrdio da je komisija odbila prodaju fabrika u vlasništvu Honeivell, američke kompanije za elektroniku, sve dok kompanija nije pristala na prodaju uz popust od 50%. Od ranije ove godine, kompanije su zakonski obavezne da prodaju svoju imovinu uz ovih 50 odsto.

„Sve u svemu, [ruski predsednik Vladimir] Putin je nadgledao jedan od najvećih transfera bogatstva unutar Rusije od pada Sovjetskog Saveza. Ogromni delovi industrije – liftovi, gume, industrijski premazi i još mnogo toga – sada su u rukama sve dominantnijih ruskih igrača“, piše Tajms.

„Oni koji odlaze gube svoju poziciju“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za novine. „I naravno, njihovu imovinu kupuju sa ozbiljnim popustom i preuzimaju naše kompanije, koje to rade sa zadovoljstvom.