Kandidat krajnje desničarske stranke izabran je za gradonačelnika grada u istočnoj Nemačkoj

Kandidat krajnje desničarske stranke izabran je za gradonačelnika grada u istočnoj Nemačkoj

BERLIN (AP) — Kandidat krajnje desničarske Alternative za Nemačku izabran je u nedelju za gradonačelnika istočnog grada Pirne, što je označilo još jednu prekretnicu za stranku.

Zvanični rezultati su pokazali da je Tim Lohner — koji nije član Alternative za Nemačku, ili AfD-a, ali se kandidovao na njenoj listi — osvojio 38,5% glasova u trostrukom drugom krugu. Kandidati za Hrišćansko-demokratsku uniju desnog centra, glavnu nemačku opozicionu stranku, i konzervativne Slobodne birače osvojili su 31,4% i 30,1%, respektivno.

Lohnerova pobeda u Pirni, koja ima oko 40.000 stanovnika i koja se nalazi između glavnog grada Saksonije, Drezdena, i češke granice, označava prvi put da je kandidat AfD-a izabran za „Oberbuergermeistera“, gradonačelnika značajnog grada ili grad.

Prvi gradonačelnik AfD-a bilo gde u Nemačkoj izabran je u avgustu u opštini Raguhn-Jesnic, u susednoj istočnoj državi Saksonija-Anhalt. Do toga je došlo nakon što je prvi šef partijske administracije, Robert Seselman, izabran u junu u okrugu Zoneberg, u drugoj susednoj državi, Tiringiji.

Uspesi dolaze pred državne izbore sledećeg septembra u Saksoniji, Tiringiji i trećoj istočnoj državi, Brandenburgu, u kojoj se AfD nada da će po prvi put izaći kao najjača stranka.

Nedavne nacionalne ankete pokazale su da je stranka na drugom mestu sa 20% ili više, jer je nezadovoljstvo tropartijskom vladom kancelara Olafa Šolca sve veće. Iako je najjači na bivšem komunističkom istoku, takođe je pokazao dobre rezultate na regionalnim izborima u oktobru u zapadnim državama Hesen i Bavarska.

Pirna se nalazi u izbornoj jedinici koja je birala kandidate AfD na poslednja dva nacionalna izbora u Nemačkoj.