Ratni brod američke mornarice napadnut dronovima

Ratni brod američke mornarice napadnut dronovima

Razarač američke mornarice raspoređen u Crveno more usred izraelskog rata sa Hamasom oborio je baraž od 14 dronova za napad koji su navodno lansirani iz područja Jemena pod kontrolom Hutija.

Procenjene su da su bespilotne letelice bile jednosmerne dronove za napad i oborio ih je USS Carnei, razarač sa vođenim projektilima, u subotu ujutro, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM). U tom području nije bilo štete na brodovima, a povređenih nije bilo, navodi se u saopštenju.

USS Karni se branio od nekoliko takvih napada od početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra, uzimajući rakete i dronove koje je Pentagon pratio do Huta. CENTCOM je takođe tvrdio da je napade „u potpunosti omogućio Iran“. Nekoliko komercijalnih brodova je ovog meseca pogođeno projektilima u Crvenom moru.

Eskalirajući napadi naveli su neke velike brodarske kompanije, uključujući Maersk, da se klone tog područja. Mediterranean Shipping Compani (MSC) saopštila je u subotu da će njena plovila prekinuti tranzit Sueckim kanalom nakon što je njen kontejnerski brod MSC Palatium III napadnut u Crvenom moru u petak. MSC Palatium III pretrpeo je štetu od požara i povučen je iz upotrebe, ali nijedan član posade nije povređen.

Preusmjeravanje brodova oko Rta dobre nade produžit će vrijeme putovanja za nekoliko dana u nekim slučajevima i nastaviće se dok prolaz kroz Crveno more ne bude bezbjedan, saopštio je MSC. „Molimo za razumevanje u ovim ozbiljnim okolnostima.