Austrija je deblokirala nove sankcije Ruskoj Federaciji nakon ustupka Ukrajine u vezi sa Rajfajzenom

Austrija je deblokirala nove sankcije Ruskoj Federaciji nakon ustupka Ukrajine u vezi sa Rajfajzenom

Austrija je pristala da ukine zamrzavanje 12. paketa sankcija Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila svoju Rajfajzen banku sa liste međunarodnih ratnih sponzora.

Rikard Jozviak, briselski dopisnik „Radio Liberti”, prvi je najavio deblokadu paketa sankcija. On je na Tviteru (Ks) napisao da je Beč „povukao svoju rezervaciju” i da će paket biti odobren sledeće nedelje.

U međuvremenu, Rojters je primetio da je ukrajinska Nacionalna agencija za prevenciju korupcije uklonila Rajfajzen sa liste međunarodnih ratnih sponzora na svojoj veb stranici. Da je ovaj sporazum bio deo bečkog kompromisa, potvrdio je i sagovornik agencije u EU.

Odluka samita EU, objavljena u četvrtak, sadržala je frazu da EU „pozdravlja usvajanje“ 12. paketa sankcija Rusiji. Ali kasnije se saznalo da pravni sporazum još nije postignut, a Austrija ga je blokirala zbog proglašenja Rajfajzena za međunarodnog sponzora rata.

Podsetimo, Rajfajzen je jedan od najvažnijih finansijskih kanala u kojima ruska preduzeća obavljaju poslove u dolarima i evrima. Zahvaljujući tome, banka dobija ogromne profite iz kojih potom svojim porezima finansira budžet zemlje agresora.

Treba napomenuti da sused Austrije Mađarska mesecima blokira izdvajanje 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda, preko kojeg se finansira pomoć Ukrajini, zbog činjenice da je u sastavu ukrajinskog NAZK-a bila najveća mađarska banka – OTP banka – u spisku „ratnih sponzora“.

Ukrajina je početkom oktobra skinula OTP banku sa liste, zadovoljavajući jedan od ključnih zahteva Budimpešte.

Međutim, Mađarska tvrdi da Ukrajina navodno nije dala garancije da se situacija sa OTP bankom ili bilo kojim drugim mađarskim preduzećem nikada više neće ponoviti, pa nastavlja da drži veto.