Tramp želi da ga Nju Hempšir postavi na put ka nominaciji

Tramp želi da ga Nju Hempšir postavi na put ka nominaciji

Donald Tramp je u subotu zamolio glasače Nju Hempšira da mu pomognu da obezbedi nominaciju republikanaca pre nego što se bilo koji rival nađe u startnom takmičenju za samo nekoliko nedelja.

Pojavljivanje u Daramu bilo je deo zamaha koji je bivšeg predsednika vodio kroz države koje su ranije nominovale, dok on navodi svoje veliko vođstvo u anketama u odnosu na sve manje kandidata za GOP. Oni pokušavaju da blokiraju njegov politički povratak dok se Tramp kreće po više optužnica i očekuje potencijalni revanš sa predsednikom Džoom Bajdenom, demokratom od kojeg je izgubio 2020.

„Pobedićemo na predizborima u Nju Hempširu, a onda ćemo sledećeg novembra slomiti pokvarenog Džoa Bajdena“, rekao je Tramp, podsećajući pristalice da je osigurao da njihova država nastavi da bude domaćin prvih predizbornih izbora u Ajovi.

„Nju Hempšir će iskorijeniti neiskrene RINO… republikance samo po imenu“, rekao je Tramp, misleći na rivale Rona DeSantisa, guvernera Floride, i Niki Hejli, Trampovu bivšu ambasadorku u UN.

Predizbori u Nju Hempširu su 23. januara, osam dana nakon što Ajova počinje proces nominovanja 15. januara. Nevada i Južna Karolina slede u ranim fazama, pre super utorka 5. marta, kada se očekuje najveći kumulativni broj delegata grabi na bilo koji dan u izbornom kalendaru. Trampova kampanja vidi put za njega da obezbedi nominaciju pre otvaranja birališta u Super utorak.

„Ono što je zaista važno sa naše tačke gledišta je da možemo da osvojimo prve države“, rekao je viši savetnik kampanje Kris LaSivita za Right Side Broadcasting nekoliko minuta pre nego što je Tramp stupio na scenu. „Osvojiti Ajovu, osvojiti Nju Hempšir, pobediti Nevadu, pobediti Južnu Karolinu – gotovo je. To je naš cilj.”

Pre skupa, Trampova kampanja je najavila podršku bivšeg predsednika Senata države Čaka Morsa, koji se sada kandiduje za guvernera. Mors, koji se prošle godine kandidovao za američki Senat, ali je izgubio na izborima od kandidata koji je bliže Trampu, rekao je publici da je vreme da se republikanci „okupe oko kandidata koji ne samo da može da pobedi, već i da obavi posao za našu zemlju“.

„Učinio je to jednom i uradiće to ponovo“, rekao je Morse.

Guverner Kris Sununu je u utorak podržao Hejli, koja se bori protiv DeSantisa da postane verodostojna alternativa Trampu. Sununu, česti Trampov kritičar koji je prošao u trci za Belu kuću 2024. godine, tvrdi da republikanci koji „nemaju puta do pobede moraju imati hrabrosti da izađu“ iz predizbora svoje stranke kako bi zaustavili Trampa.

Anketa u Nju Hempširu koju su u novembru sproveli Si-En-En i Univerzitet u Nju Hempširu pokazala je da je Hejli na drugom mestu, dosta iza Trampa, ali nešto ispred svojih kolega kandidata DeSantisa i bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija.

Tramp je dva puta pobedio na predizborima GOP u Nju Hempširu, ali je izgubio državu na oba svoja opšta izbora. Dovoljno je siguran u svoju dominaciju nad Republikanskom strankom da je proveo više vremena u subotu pecajući protiv Bajdena.

„Pod Trampovom administracijom, vama je bilo bolje, vašoj porodici je bilo bolje, vašim komšijama, vašim zajednicama i našoj zemlji bolje. Amerika je bila jača, bogatija, sigurnija i sigurnija nego ikada kada ste me držali za tim stolom u Ovalnom kabinetu“, rekao je Tramp.

Taj argument ima odjek kod glasača poput Brandona Sevija (25), koji je prisustvovao svom prvom Trampovom događaju iz obližnjeg Dovera. Sevei je rekao da je radio na raznim poslovima u maloprodaji i brzoj hrani i da mu je bilo lakše naći posao kada je Tramp bio predsednik. Osim toga, sviđa mu se Trampova drskost.

„On je glasan i odvratan i nervira ljude“, rekao je Sevei. „Ali to je ono što mi se sviđa kod njega.“