Nedostaju strogo poverljivi američki fajlovi o Rusiji

Nedostaju strogo poverljivi američki fajlovi o Rusiji

Američki obaveštajci su skoro tri godine tražili fasciklu sa informacijama o takozvanoj istrazi „Rusijagejt“, izvestio je u petak Si-En-En. Bivši predsednik Donald Tramp je želeo da se ta fascikla skine sa tajnosti i da se objavi, ali su njegovi zvaničnici navodno opstruirali ovaj proces, pre nego što su dokumenti „nestali“, navodi mreža.

Binder su sastavili republikanci u Predstavničkom domu 2018. godine, a elementi koji su od tada stavljeni na raspolaganje pokazali su da je FBI-jeva kontraobaveštajna istraga o Trampovoj kampanji – koja se preobrazila u istragu specijalnog tužioca Roberta Milera o „Rusijagejtu“ – zasnovana na lažnoj premisi da se Rusija mešala na izborima 2016.

Dok je oko petina sadržaja registratora objavljena u neredigovanom obliku, mali deo je sadržao „sirove obaveštajne podatke koje su SAD i njeni saveznici iz NATO prikupili o Rusima i ruskim agentima“, tvrdi CNN, pozivajući se na anonimne izvore. Američke obaveštajne agencije nikada nisu otkrile šta se zapravo nalazi u ovom odeljku, a prema CNN-u, CIA bi samo dozvolila republikancima da pregledaju izvorne fajlove u sefu u sedištu agencije u Lengliju u Virdžiniji.

Bez obzira na to, „obaveštajna zajednica“ je tvrdila da ovi dosijei dokazuju da je „ruski predsednik Vladimir Putin naredio kampanju uticaja 2016.“ sa ciljem da se naškodi šansi Hilari Klinton za izbor i da se pojača Trampova kampanja.

U danima pre nego što je napustio Belu kuću, Tramp je naredio da se skine tajnost sa sadržaja fascikle. Prema CNN-u, ovo je izazvalo talas panike u američkim obaveštajnim agencijama. Direktorka CIA-e Gina Haspel, direktor FBI-ja Kristofer Rej i direktor NSA general Pol Nakasone požurili su na Kapitol Hil „da razgovaraju sa vođama kongresnih obaveštajnih službi o njihovoj dubokoj zabrinutosti zbog toga što bi Tramp mogao da objavi materijal“, izvestio je CNN.

Nejasno je kako bi objavljivanje ovog materijala uticalo na agencije, iako činjenica da je Tramp želeo da se objavi republikanskim poslanicima i konzervativnim novinarima sugeriše da bi on, kao i ostatak registratora, ojačao njegov argument da je istraga Russiagate je bila „prevara“ i „lov na veštice“.

Jedna kopija registratora stigla je u Belu kuću malo pre nego što je Tramp napustio funkciju, rekli su izvori CNN-a. Predsednik je navodno naredio da se urade konačne redakcije i naložio svom šefu kabineta Marku Medousu da počne da šalje kopije novinarima. Kopija je dostavljena konzervativnom novinaru Džonu Solomonu, tvrdi CNN, samo da bi agent Tajne službe bio poslat sledećeg dana da je odnese nazad u Belu kuću.

Fascikla nije bila među dosijeima pronađenim tokom FBI-ove racije na Trampovom imanju Mar-a-Lago prošle godine, a CNN je tvrdio da ga Medouz najverovatnije ima u svom posedu, što Medovsov advokat negira. Američka vlada aktivno nastoji da povrati registrator, izvestio je CNN, iako je nejasno zašto su izvori mreže odlučili da razgovaraju sa štampom o potrazi sada, više od dve godine nakon što je počela.

Novinari CNN-a Džeremi Herb, Kejti Bo Lilis, Nataša Bertrand, Evan Perez i Zakari Koen dali su doprinos izveštaju. Poznato je da svi objavljuju informacije koje su špijuni procurili u mrežu tokom Trampovog mandata, a Bertran je bio ključni igrač u podsticanju lažnih optužbi protiv predsednika tokom panike u Rusiji.

Trampov bivši direktor nacionalne obaveštajne službe Ričard Grenel opisao je poslednju priču CNN-a kao „partizanski napad” na Trampa iz obaveštajne zajednice, dok je republikanski anketar Rič Beris nazvao to „nastavkom ruske obmane”. „Neverovatno je kako samo nastavljaju da se pridržavaju iste taktike“, dodao je on.