Deca iz Kalifornije tuže američku vladu zbog zagađenja

Deca iz Kalifornije tuže američku vladu zbog zagađenja

Deca u Kaliforniji tuže američku vladu zbog njenog neuspeha u suzbijanju zagađenja, što je poslednja u nizu pravnih postupaka mladih ljudi širom sveta zabrinutih zbog klimatskih promena.

Mladi, starosti između osam i 17 godina, kažu da Agencija za zaštitu životne sredine — savezni regulator — „namerno dozvoljava da se zagađenje klime opasno po život emituje iz izvora fosilnih goriva gasova staklene bašte koje reguliše, što šteti zdravlju i dobrobiti dece“, prema Our Children’s Trust (Naš dečji fond), neprofitna advokatska kancelarija.

„Tužitelji takođe tvrde da ih je EPA diskriminisala kao decu tako što je umanjila ekonomsku vrednost njihovih života i njihove budućnosti kada odlučuje da li će i koliko klimatsko zagađenje dozvoliti.

U tužbi, podnetoj 10. decembra, od saveznog suda se traži da proglasi da je EPA prekršila njihova ustavna prava na jednaku zakonsku zaštitu i njihovo osnovno pravo na život.

Jedna od stranaka u parnici, identifikovana samo kao Genesis zbog svojih godina, kaže da živi u kući bez klima-uređaja koji postaje nepodnošljiv kako temperatura raste.

„Genesis mora da drži prozore u svojoj kući otvorene tokom leta, izlažući je pepelu od dima šumskih požara i više polena, što pogoršava njene alergije i dovodi do čestih curenja iz nosa, kašljanja i začepljenja“, navodi se na svom sajtu Our Children’s Trust.

Drugo dete, identifikovano kao Maja, pati od problema sa disanjem i jakih glavobolja za koje se u odelu kaže da su posledica sve veće rasprostranjenosti šumskih požara.

„Maja voli da igra fudbal, ali zbog ovih uticaja nije u stanju da se takmiči koliko bi želela“, kaže neprofitna organizacija.

Pored EPA, u tužbi se navode imena administratora agencije Majkla Regana i savezne vlade Sjedinjenih Država.

Nije bilo trenutnog odgovora EPA na zahtev za komentar.

Slučaj u Kaliforniji dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u septembru počeo da razmatra tužbu šestorica portugalskih mladih protiv 32 zemlje koje su optužili da ne čine dovoljno da zaustave globalno zagrevanje.

U avgustu je sud u američkoj državi Montana presudio u korist grupe mladih koji su optužili državu da krši njihova prava na čistu životnu sredinu.

Taj slučaj, koji je takođe uključivao Naš dečji fond, sada je predmet žalbe glavnog tužioca Montane.

Naš dečiji fond ima tekuće slučajeve na Havajima, u Juti, Virdžiniji i Oregonu.