Zašto se sistem za nestalu decu „Pronađi me“ još nije aktivirao

Zašto se sistem za nestalu decu „Pronađi me“ još nije aktivirao

Od kako je počeo da radi sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, još se ni jednom nije aktivirao. Predstavnica Centra za nestalu i zlostavljanu decu Olgica Čekić objasnila je u u Novom danu da se on nije oglasio jer kriterijumi za njegovo pokretanje nisu bili ispunjeni.

Ona je podsetila da je sistem pokrenut 25. oktobra u našoj zemlji, po ugledu na „Amber alert sistem“. On se nije oglasio iz razloga što kriterijumi za njegovo pokretanje nisu bili ispunjeni.

„Kada kažemo kriterijumi, to kažemo jer policija kao nadležni organ koji pokreće sistem proverava ispunjenost tih kriterijuma. Znači, da je u pitanju otmica, odnosno da je nestanak povezan sa izvršenjem krivičnog dela, ili da je u pitanju situacija u kojoj se procenjuje da je maloletno lice u neposrednoj životnoj opasnosti. To je glavni kriterijum, i to može biti slučaj i kada nije u pitanju nestanak maloletnog lica, pa u zavisnosti od slučaja, na policiji je da proceni li su kriterijumi ispunjeni“, kazala je Čekić.

Prema njenim rečima, ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem se pokreće po pravilu.

„Naša pomoć se sastoji u tome da mi nestalu decu objavljujemo na našem registru „Nestali Srbija“, uz saglasnost roditelja, i pružamo psihološku podršku porodici, kao i svu drugu vrstu podrške koja je njima potrebna. Mi smo tu pomognemo okolini, porodici i samoj potrazi ukoliko policija to od nas traži“, navela je Čekić.

Ona je rekla da je od pokretanja sistema „Pronađi me“, ne postoje zvanični podaci o broju prijavljenih slučajeva nestale dece, ali da ona ima informacija da je prijavljeno šest nestanaka.

„Za svaki od tih nestanaka policija je proverila kriterijume da li su ispunjeni da bi se sistem pokrenuo. Želim da naglasim da je senzitivizacija javnosti veoma važna i da ona nekad, nažalost od strane medija, ide u pogrešnom pravcu, odnosno da se za svaki nestanak alarmira javnost i kreću komentari tipa. ‘Zašto nije pokrenut sistem’? To ukazuje da je stalno potrebna edukacija šta taj sistem u stvari znači“, zaključila je Čekić.