Pacijenti sa transplantacijom solidnih organa imaju koristi od lečenja COVID-19

Pacijenti sa transplantacijom solidnih organa imaju koristi od lečenja COVID-19

Novo istraživanje Sveobuhvatnog centra za transplantaciju Cedars-Sinai otkrilo je da tretman monoklonskim antitelima smanjuje rizik od COVID-19 kod velike grupe pacijenata sa transplantacijom čvrstih organa kojima je lek davan kao preventivna mera protiv bolesti.

Studija, koja je nedavno objavljena u časopisu Transplant Infectious Disease, analizirala je podatke od 911 pacijenata sa transplantacijom solidnih organa, od kojih je 381 primio najmanje jednu dozu monoklonskih antitela za lečenje tiksagevimab-cilgavimaba. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) dala je dozvolu za hitnu upotrebu za lečenje monoklonskim antitelima u borbi protiv COVID-19 kod imunokompromitovanih pacijenata od decembra 2021. do januara 2023.

„U ovoj grupi pacijenata sa transplantacijom otkrili smo da je antitelo smanjilo rizik od infekcije čak i usred emergentnih omikronskih podvarijanti“, rekao je Stenli Džordan, MD, medicinski direktor Laboratorije za humani leukocitni antigen i imunologiju za transplantaciju Centra za sveobuhvatnu transplantaciju i autor studije.

„Pored toga, zaključili smo da terapija monoklonskim antitelima pre izlaganja verovatno predstavlja terapijsku strategiju koja će nastaviti da nudi kliničku korist za imunokompromitovane osobe za koje se zna da imaju ograničenu zaštitu od vakcinacije“, primetio je Džordan.

Pacijenti sa transplantacijom čvrstih organa često primaju tretmane antitela dizajniranim da iscrpe T-ćelije i B-ćelije pre transplantacije, a oni ostaju na dugotrajnoj imunosupresiji nakon procedure, takođe, kako bi smanjili rizik da telo odbaci novi organ .

Zbog toga pacijenti sa transplantacijom nemaju jak odgovor antitela na vakcinaciju protiv COVID-19, što ih čini posebno podložnim zarazi bolesti zbog nedostatka imuniteta. Ako je zaražen SARS-CoV-2—virusom koji izaziva COVID-19—ova populacija pacijenata je često u najvećem riziku od teške, po život opasne bolesti.

„Naša poruka je da su ovi pacijenti sa transplantacijom i dalje izloženi riziku od ozbiljnih ishoda, čak i ako su vakcinisani“, rekla je autorka studije Susan Cheng, MD, MPH, katedra Erika J. Glazer u ženskom kardiovaskularnom zdravlju i nauci o populaciji i direktorka Instituta za Istraživanja o zdravom starenju na Odeljenju za kardiologiju na Institutu za srce Smit u Cedars-Sinai. „Nadamo se da će FDA uskoro odobriti zamjensku grupu monoklona.“

Da bi se ograničio rizik od infekcije COVID-19, istraživači studije preporučuju pacijentima sa transplantacijom čvrstih organa da nastave da nose maske na javnim mestima i izbegavaju kontakt sa osobama koje kašlju ili su imale kontakt sa pacijentima koji imaju COVID-19.