Novi uvidi u degeneraciju intervertebralnog diska

Novi uvidi u degeneraciju intervertebralnog diska

U brzoj komunikaciji objavljenoj u časopisu Geni i bolesti, istraživači sa Medicinskog univerziteta Chongking i Bolnice tradicionalne kineske medicine Iongchuan u Chongkingu otkrili su ključne uvide u faktore koji mogu uticati na degeneraciju intervertebralnog diska (IDD).

IDD je dominantan uzrok bolova u donjem delu leđa, koji pogađa milione širom sveta. Fokus ovog istraživanja bio je oko nukleus pulposnih ćelija (NPC), ključnih u IDD-u, i kako nivoi kiseonika i gen HIF1A mogu uticati na njih. Koristeći napredno sekvenciranje RNK (RNA-sek), tim je pažljivo uhvatio sveobuhvatan transkriptom NPC-a izloženih različitim uslovima kiseonika i slučajevima brisanja HIF1A.

Studija je koristila tkiva dobijena od pacijenata koji su dali informisani pristanak pre operacije. Efikasnost HIF1A modifikacija je potvrđena korišćenjem k-PCR, što je dovelo do dubljeg razumevanja ekspresije gena u različitim uslovima. Značajno je da je tim skrenuo pažnju na potencijalnu ulogu koncentracije kiseonika i gena HIF1A u određivanju ponašanja NPC-a, posebno naglašavajući njegove implikacije na metabolizam lipida.

Ovi uvidi bi mogli da pruže sveobuhvatnije razumevanje i informišu o novim terapijskim pristupima za IDD u budućnosti. Međutim, kao što je norma u naučnim otkrićima, dok ovi rezultati bacaju svetlo na mehanizme IDD i NPC, dalja istraživanja su od suštinskog značaja za validaciju nalaza i njihovo prevođenje u kliničke primene.