Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema koje se nalaze u menstrualnim proizvodima

Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema koje se nalaze u menstrualnim proizvodima

Prosečna žena će tokom svog života koristiti preko 11.000 tampona ili higijenskih uložaka. Vaginalno i vulvarno tkivo koje dodiruje jastučiće i tampone je visoko propusno. Kroz ovo propustljivo tkivo, hemikalije se apsorbuju a da se ne metabolišu, što hemikalije koje ometaju endokrini sistem čini potencijalno opasnim kada se nađu u menstrualnim proizvodima.

Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema mogu ometati ljudske hormone i izazvati zdravstvene probleme, uključujući ginekološka stanja kao što su endometrioza i fibroidi materice.

Joanna Marrokuin, mason Ph.D. student javnog zdravlja i vanredni profesor Anna Pollack pregledali su studije sprovedene od 2103. koje su merile hemikalije u menstrualnim proizvodima i koje su merile ljudske biomarkere izloženosti hemikalijama i utvrdile da su hemikalije koje remete endokrini sistem pronađene u menstrualnim proizvodima, uključujući tampone i uloške..

„Identifikovanje hemikalija u menstrualnim proizvodima koje menstruatorke redovno koriste je važno jer izloženost ovim proizvodima može uticati na reproduktivno zdravlje menstruatora“, rekao je Marrokuin, prvi autor lista.

Studija je otkrila da proizvodi za menstrualni ciklus sadrže razne hemikalije koje ometaju endokrini sistem, uključujući ftalate, isparljiva organska jedinjenja, parabene, fenole iz životne sredine, mirisne hemikalije, dioksine i jedinjenja slična dioksinima.

Ovo pitanje je još relevantnije zahvaljujući Zakonu o bezbednosti menstrualnih proizvoda i proizvoda za intimnu negu Robin Danielson iz 2023. godine, koji je uveden u Predstavnički dom SAD u oktobru 2023. godine. Zakon bi uspostavio program istraživanja u vezi sa rizicima koje predstavlja prisustvo dioksina, ftalata, pesticida, hemijskih mirisa i drugih komponenti u menstrualnim proizvodima i proizvodima za intimnu negu.

Ova literatura je pregledala 15 radova objavljenih između 2013. i 2023. koji su testirali menstrualne proizvode u SAD, Japanu i Južnoj Koreji. Istraživači primećuju da postoji nekoliko dostupnih publikacija koje mere hemikalije u menstrualnim proizvodima.

Pored toga, iako su zauvek hemikalije (PFAS) pronađene u menstrualnom donjem vešu, postoji nedostatak recenziranih istraživanja o menstrualnom donjem vešu i drugim novopopularnim u SAD. proizvodi kao što su menstrualne čaše i diskovi.

Hemikalije u menstrualnim proizvodima: Sistematski pregled objavljen je u BJOG, međunarodnom časopisu za akušerstvo i ginekologiju. Među dodatnim autorima su Marianthi-Anna Kiomourtzoglou sa Mailman School of Public Health, Kolumbija univerzitet, i Aleksandra Scranton iz Women’s Voices for the Earth.