Vozač Tesle će platiti odštetu od 23 hiljade dolara za nesreću u Los Anđelesu 2019. u kojoj su poginule 2 osobe

Vozač Tesle će platiti odštetu od 23 hiljade dolara za nesreću u Los Anđelesu 2019. u kojoj su poginule 2 osobe

Vozač Tesle platiće više od 23.000 dolara na ime odštete za smrt dvoje ljudi tokom saobraćajne nesreće 2019. u predgrađu Los Anđelesa, odluka je objavljena istog dana kada je proizvođač automobila povukao skoro sva vozila prodata u SAD.

Sudsko ročište u sredu završilo je slučaj za koji se veruje da je prvi put da su američki tužioci podigli optužnicu za krivično delo protiv vozača koji je koristio delimično automatizovani sistem vožnje. To je bio jedan od niza smrtonosnih nesreća koje je istražila Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu, a koje su dovele do ovonedeljnog opoziva.

Povlačenje utiče na više od 2 miliona Tesla vozila i ažuriraće softver i popraviti neispravan sistem koji bi trebalo da obezbedi da vozači obrate pažnju kada koriste autopilot. Došlo je nakon dvogodišnje federalne istrage o nesrećama koje su se dogodile dok je bio u upotrebi delimično automatizovani sistem vožnje Autopilot.

Vozač Tesle u slučaju Los Anđelesa, Kevin Aziz Riad, izjasnio se nespornim po dve tačke optužnice za ubistvo iz nehata iz grubog nemara. Uprkos tome što se suočio sa više od sedam godina iza rešetaka, sudija ga je u junu osudio na uslovnu kaznu.

Advokat Aziza Riada, Piter Džonson, nije odgovorio na zahtev za komentar u petak.

Vlasti kažu da je Aziz Riad, vozač limuzine, bio za volanom Tesla Model S koji se kretao brzinom od 119 km/h kada je napustio autoput i prošao kroz crveno svetlo na lokalnoj ulici u Gardeni, Kalifornija, decembra. 29. 2019.

Tesla automobil, koji je u to vreme koristio autopilot, udario je u Hondu Sivik na raskrsnici, a putnici u automobilu, Gilberto Alkazar Lopez i Marija Gvadalupe Nieves-Lopez, poginuli su na licu mesta. Njihove porodice su odvojeno podnele građanske tužbe protiv Aziza Rijada i Tesle koje su u toku.

Donald Slavik, koji predstavlja porodicu Alkazara Lopeza, rekao je da iako cene svaku restituciju, to je „veoma mali iznos štete“ koju su pretrpeli. Njihova tužba bi trebalo da ide na suđenje sledeće godine.

„Nedavno najavljeno opoziv, ukoliko ograniči upotrebu autopilota na autoputeve sa kontrolisanim pristupom, verovatno bi sprečio ovaj tragični incident“, rekao je Slavik u mejlu u petak.

Advokat porodice Nieves-Lopez takođe nije odgovorio na zahtev za komentar.