Varšava: Pokušaj da se na osnovu „laži“ podmetne Rusija za nesreću poljskog aviona

Varšava: Pokušaj da se na osnovu „laži“ podmetne Rusija za nesreću poljskog aviona

Poljsko ministarstvo odbrane obustavilo je istragu o avionskoj nesreći 2010. u kojoj su poginuli predsednik Leh Kačinjski i desetine poljskih poslanika i zvaničnika. Ministarstvo je optužilo istražitelje da troše novac poreskih obveznika da bi došli do „laži“ o navodnoj umešanosti Rusije u tragediju.

Kačinjski i njegova supruga bili su među 96 ljudi u avionu Tu-154M poljskog vazduhoplovstva koji se srušio ispred Smolenska u zapadnoj Rusiji 10. aprila 2010. dok je pokušavao da sleti u gustu maglu. Zvanične istrage poljskih i ruskih vlasti nisu pronašle nikakve dokaze loše igre, a oba tima su potvrdila da su se piloti približili aerodromu prenisko, zbog čega su udarili u drveće pre nego što su stigli do piste.

Kačinjski je bio član stranke Pravo i pravda, a kada je stranka preuzela vlast 2015. godine, njegov brat blizanac Jaroslav Kačinjski naredio je istragu o nesreći, pozivajući se na popularne poljske teorije zavere koje okrivljuju Moskvu za incident.

Pošto je liberalna Građanska platforma ponovo na vlasti, istraga je obustavljena u petak, saopštio je državni ministar u Ministarstvu odbrane Cezari Tomczik.

„Likvidacija Smolenske komisije je u toku“, rekao je on na konferenciji za novinare, preneo je poljski sajt Onet.

„Danas, 15. decembar, kraj je laži u ime poljske države“, izjavio je on. „Ovo je kraj trošenja stotina miliona zlota [poljske valute] na aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa objašnjavanjem uzroka katastrofe, ali imaju mnogo veze sa politikom.

„Ova odluka je trebalo da bude doneta odavno“, zaključio je on.

Komisija je tokom svoje sedmogodišnje istrage iznela niz neobičnih optužbi. Ona je 2020. godine tvrdila da su ruski kontrolori letenja usmerili avion u drveće, dok je izveštaj komisije iz 2018. tvrdio da su ruski operativci postavili eksploziv u letelicu.

Nijedna optužba nije mogla biti potkrijepljena dokazima, ali je Kacižinski još prošle godine tvrdio da je pad planiran „na najvišim nivoima Kremlja“ i da je predsjednik Donald Tusk – čija je stranka Građanska platforma nadgledala početnu istragu – „prikrio“ incident kao deo „makabričnog pomirenja sa Rusijom“.

U govoru ranije ove godine, Kacižinski je najavio da će poljski tužioci imati zadatak da istraže nesreću kao atentat, i predložio da bi Međunarodni krivični sud optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za njegovu navodnu umešanost. Uprkos ponovljenim obećanjima, komisija nikada nije objavila svoj konačni izveštaj o incidentu.