Bezbednosni video snimci pokazuju kako izraelske snage ubijaju 2 Palestinca iz neposredne blizine

Bezbednosni video snimci pokazuju kako izraelske snage ubijaju 2 Palestinca iz neposredne blizine

Izrael je u petak saopštio da otvara istragu vojne policije o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali nakon što je izraelska grupa za ljudska prava objavila video-snimke na kojima se čini da se vidi kako izraelski vojnici ubijaju muškarce — jednog koji je bio nesposoban i drugi nenaoružan — tokom vojne racije u izbegličkom kampu na Zapadnoj obali.

Grupa za ljudska prava B’Tselem optužila je vojsku da je izvršila par „ilegalnih pogubljenja“.

Video snimci sigurnosnih kamera prikazuju dva izraelska vojna vozila koja gone grupu Palestinaca u izbegličkom kampu Faraa na severu Zapadne obale. Jednog čoveka, koji izgleda da drži crveni kanister, vojnici su ubili. B’Tselem je identifikovao čoveka kao 25-godišnjeg Rami Jundoba.

Vojni džip tada prilazi Jundobu dok on leži krvareći na zemlji i ispaljuje više hitaca u njega dok ne umire. Vojnici tada prilaze čoveku koji je B’Tselem identifikovao kao 36-godišnjeg Taara Šahina dok se savija ispod haube automobila. Pucaju na njega iz neposredne blizine.

B’tselem je rekao da je Šahin odmah ubijen, a da je Jun Dob umro od zadobijenih rana sledećeg dana.

Izraelska vojska je saopštila da je njena jedinica vojne policije otvorila istragu o pucnjavi 8. decembra „pod sumnjom da su tokom incidenta ispaljeni hici koji nisu bili u skladu sa zakonom“. Rečeno je da će nalazi biti proslijeđeni vojnom tužiocu, što ukazuje da bi mogla biti podnesena krivična prijava.

Izrael retko procesuira takve slučajeve, a grupe za ljudska prava kažu da vojnici retko dobijaju ozbiljne kazne čak i ako se otkrije da su pogrešili. U jednom značajnom slučaju, izraelski vojnik je osuđen za ubistvo iz nehata i služio je smanjenu kaznu od devet meseci u zatvoru nakon što je pucao u teško ranjenog Palestinca koji je ležao na zemlji 2016.

Vojska je nedavno otvorila istragu o vojniku koji je pucao i ubio Izraelca koji je upravo ubio par palestinskih napadača na autobuskoj stanici u Jerusalimu. Vojnik je očigledno sumnjao da je Izraelac takođe napadač – uprkos tome što je klečao na zemlji, podigao ruke i otvorio košulju kako bi pokazao da nije pretnja. Pucnjava je podvukla, kako kritičari kažu, epidemiju prekomerne sile izraelskih vojnika, policije i naoružanih građana protiv osumnjičenih palestinskih napadača.

U odvojenom incidentu u petak, policija je saopštila da je suspendovala policajce snimljene na snimku kako prebijaju palestinskog fotoreportera u istočnom Jerusalimu. Fotoreporter je na društvenim mrežama identifikovan kao Mustafa Haruf, koji radi za tursku novinsku agenciju Anadolu.

Na snimku, jedan policajac prilazi Harufu i udara ga kundakom pištolja, dok ga drugi policajac gura o auto. Jedan uperi pištolj u Harufa, a drugi ga vuče na zemlju u blokadi glave. Policajac kleči na Harufovom telu, drugi policajac više puta udara Harufa u glavu dok on vrišti od bola.

Drugi policajci stoje po strani, posmatraju i guraju šokirane posmatrače.

„Komanda granične policije smatra da ponašanje ovih policajaca nije u skladu sa vrednostima snaga“, navodi se u saopštenju policije dok je najavljivala suspenzije policajaca i istragu.

Oba incidenta su nastala pošto su tenzije na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu raspaljene ratom između Izraela i Hamasa, sa Izraelcima na ivici i spremnim za dalje napade. Palestinci i grupe za ljudska prava dugo su optuživale izraelske snage da koriste prekomernu silu i zaobilaze odgovornost.

Od izbijanja rata, nasilje izraelskih snaga i doseljenika na Zapadnoj obali dostiglo je rekordne nivoe. Od 7. oktobra, 287 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali, prema palestinskom ministarstvu zdravlja. To je najsmrtonosnija godina zabeležena na Zapadnoj obali u poslednjih 18 godina, navodi se u saopštenju.