Unija prosvetara: Jednim seminarom se ne možemo pretvoriti u antidiverzanta

Unija prosvetara: Jednim seminarom se ne možemo pretvoriti u antidiverzanta

Obuka zaposlenih u obrazvno-vaspitnim ustanovama planirana najavljanim Protokolom o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama nesprovodiva je i nespojiva sa prirodom posla zaposlenih u ovim ustanovama, smatra Unija sindikata prosvetinih radnika Srbije.

Iz Unije SPRS navode da je najavljenim Protokolom o postupanju za škole i vrtiće u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama planirana je obuka za zaposlene u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja, koja obuhvata mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta.

Kako navode, obuku bi u skladu sa posebnim planom i programom sproveli policijski službenici.

„Smatramo najavljenu obuku nesprovodivom i nespojivom sa prirodom posla, koji obavljamo. Samo u zemlji gde se obrazovanje degradira, neko može da pomisli da se seminarom nastavnik, učitelj ili tetkica može pretvoriti u antidiverzanta sposobnog da proceni nivo rizika po učenike i zaposlene u školi“, stoji se u saopštenju.

Dodaju da odgovorno rade svoj posao u prilično teškim uslovima i preko onoga što je predviđeno redovnom normom i upozoravaju nadležne da ne moguo i neće prihvatiti na sebe odgovornost za „tako delikatnu situaciju, kao što je dojava o eksplozivnoj napravi u školi“.

„Pozivamo sve zaposlene da odbiju ovu prekonormnu obuku i da na sebe ne preuzimaju odgovornost za ono za šta nisu stručni i plaćeni“, kažu iz Unije.

S obzirom da se Ministarstvo prosvete se do sada nije zvanično oglasilo povodom ovog protokola, iz Unije se nadaju da će obazrivije i odgovornije od MUP – a sagledati posledice prihvatanja i sprovođenja mera i obuka predviđenih protokolom MUP – a, te da će isti odbiti.

Navode i da se protokolom predviđa zaključavanje škola te da obaveštavaju javnost i nadležne da su od maja meseca ove godine zaključani i da ni ovu inventivnu meru ne mogu sprovesti više od ovoga što sprovode.