Dodik optužuje Marfija: Obični srbomrzac i rušitelj svega dobrog između RS i SAD

Dodik optužuje Marfija: Obični srbomrzac i rušitelj svega dobrog između RS i SAD

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Majkl Marfi (Michael Murphy) svakim svojim istupom direktno meša u unutrašnje stvari zemlje, što nije posao nijednog diplomate.

On je naveo da je Marfi samo ambasador u Federaciji BiH, ali ne i u RS.

„Što se tiče nas u RS, on ovde nije ambasador, jer sve što je uradio za vreme svog mandata, uradio je na štetu dobrih odnosa Amerike i RS. On je za nas jedan obični srbomrzac i rušitelj svega dobrog što je bilo između SAD i RS“, kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, Marfijeva „arogancija je do te mere neprihvatljiva da samo podanici, kakvi postoje u Federaciji BiH, mogu da prihvate njegovo ponašenje“.

„RS i srpski narod neće sedeti sa strane i čekati šta će neki američki ambasador nekome izdiktirati, šta treba da uradimo, niti će dozvoliti da bilo ko laže i zastrašuje stanovništvo RS. Svim političkim i pravnim sredstvima sačuvaćemo suvrenitet RS i BiH“, dodao je Dodik.

Američki ambasador je prethodno izjavio da „SAD neće sedeti sa strane i posmatrati kako predsednik RS rastače BiH i vodi je ka sukobu“.