Teretni brod iz zemlje EU otet u Arapskom moru

Teretni brod iz zemlje EU otet u Arapskom moru

Teretni brod u vlasništvu Bugarske koji je plovio pod malteškom zastavom ukrcan je u četvrtak u Arapskom moru kod obale Jemena, javila je Bugarska nacionalna TV (BNT). Incident dolazi usred ponovljenih napada jemenskih Huti pobunjenika na brodarstvo u regionu, što je navelo SAD da preduzmu kontramere.

Detalji o trenutnom mestu gde se nalazi brod, Ruen, ostaju nejasni. Međutim, Navigation Maritime Bulgare (NAVIBULGAR) je potvrdio da je jedan od njenih brodova bio „predmet bezbednosnog incidenta 380 nautičkih milja istočno od ostrva Sokotra, Jemen“. Prioritet je sada bezbednost 18 članova posade na brodu, dodala je organizacija. Osmoro članova posade su bugarski državljani, dok su ostali iz Mjanmara i Angole, navodi BNT.

Trgovinska organizacija Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) prijavila je da se slučajno čuo VHF prenos koji ukazuje da se brod ukrcao otprilike 700 nautičkih milja istočno od Bosasa u Somaliji.

Osumnjičeni napad nije prvi ove nedelje kod obale Jemena. Huti su u ponedeljak udarili u tanker koji je plovio pod zastavom Norveške. Strinda je pogođena raketom koju je grupa ispalila dok je putovala preko Crvenog mora, potvrdili su militanti.

Pobunjenička grupa je izjavila da namerava da napadne sve brodove za koje smatra da pokušavaju da pomognu Izraelu, usred eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi. S obzirom da je broj poginulih među palestinskim stanovništvom u enklavi navodno porastao na preko 18.000, Huti su obećali da će gađati svaki brod koji ide ka Izraelu „sve dok ne prestane izraelska agresija protiv naše nepokolebljive braće u Pojasu Gaze“.

Huti su već napali i u nekim slučajevima se ukrcali na komercijalna i vojna plovila koja prelaze Crveno more.

Odvojeno, teretni brod u vlasništvu danske kompanije Maersk bio je na meti projektila dok je plovio pored jemenske obale, saopštila je kompanija.

Specijalni izaslanik SAD za Jemen Tim Lenderking izjavio je da Vašington želi da formira „najširu moguću“ međunarodnu pomorsku koaliciju za zaštitu brodova u Crvenom moru u svetlu nedavnih napada, preneo je Rojters u četvrtak.