Sunčeva eruptivna aktivnost: Najjača solarna baklja u trenutnom ciklusu

Sunčeva eruptivna aktivnost: Najjača solarna baklja u trenutnom ciklusu

Dana 14. decembra, Sunce je iznenadilo svet astronomije eruptivnom aktivnošću koja se manifestovala kao najjača solarna baklja zabeležena u poslednjem ciklusu solarne aktivnosti. Aktivni region sunčevih pega, poznat kao AR 3514, postao je epicentar ovog neobičnog solarnog događaja koji je privukao pažnju astronoma širom sveta.

Baklja koju je izbacio ovaj sunčev region klasifikovana je kao Ks2.8, predstavljajući najvišu kategoriju jačine u ovom ciklusu. Ova pojava je posebno značajna jer se ističe kao najmoćnija solarna baklja od događaja Ks8.2, koji je zabeležen u septembru 2017. godine.

Rezultat ovog solarnog spektakla bio je umereno zamračenje radija, fokusirano uglavnom na Južnu Ameriku. Osim toga, moguće su privremene degradacije ili potpuni gubitak radio signala na visokim frekvencijama tokom perioda od dva sata.

Paralelno s ovom bakljom, Sunce je proizvelo izbacivanje koronalne mase (CME), što predstavlja izlazak milijardi tona plazme i magnetnog polja u Sunčev sistem. Iako udar ove CME nije direktno usmeren prema Zemlji, analize su u toku kako bi se odredila mogućnost umerene geomagnetne oluje. Očekuje se da bi ova oluja mogla zahvatiti Zemlju 17. decembra.

Iako ova solarna aktivnost ima potencijal da prouzrokuje privremene smetnje u komunikacijama i električnim mrežama, stručnjaci ističu da ne postoji razlog za zabrinutost. Baklja nije direktno usmerena prema Zemlji, a stručnjaci istražuju na koji način će CME uticati na našu planetu.

Pored toga, mogući efekti ovog solarnog događaja uključuju svetle auroralne prikaze na visokim geografskim širinama. Prognoze predviđaju da će geomagnetna aktivnost doseći Kp5 15. i 16. decembra, što ukazuje na mogućnost svetlih aurora na nebu.

Važno je napomenuti da je ovakva aktivnost sa Sunca, uključujući izbijanje baklji i CME, normalna pojava tokom ciklusa solarne aktivnosti. Trenutno smo u periodu vrhunca ovog 11-godišnjeg ciklusa, što znači da možemo očekivati povećanu pojavu sunčevih pega, baklji i CME. Stručnjaci i astronomi pažljivo prate ove događaje kako bi bolje razumeli solarnu dinamiku i njihov uticaj na našu planetu.

Dok se Sunce budi i priređuje nam ovaj spektakularan prikaz, naučnici i istraživači nastavljaju praćenje ovih solarnih pojava kako bi unapredili naše razumevanje svemira i prirode našeg sunčevog sistema.