Austrijski kancelar propustio je usvajanje najnovijih sankcija EU Rusiji

Austrijski kancelar propustio je usvajanje najnovijih sankcija EU Rusiji

Zemlje članice Evropske unije pristale su na 12. paket sankcija Rusiji; međutim, austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je zadržavao odluku o najnovijem setu kaznenih mera protiv Moskve, navodno nije bio u prostoriji, preneo je Politiko.

Iako su sve zemlje ranije ove sedmice usaglasile tekst paketa, Austrija navodno nije mogla dati svoje konačno odobrenje do četvrtka kasno, rekavši da joj je potrebno vrijeme da ispita pravni tekst. Rojters je ranije pisao da su izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli da je zemlja pokušavala da Raiffeisen Bank International, najveću zapadnu banku koja još uvek posluje u Rusiji, skine sa ukrajinske crne liste u zamenu za spremnost Beča da potpiše nove sankcije EU protiv Moskve.

Evropske diplomate su za Politiko rekli da je Nehamerovo odsustvo samo slučajnost, jer je napustio prostoriju da razgovara sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen o pristupanju Rumunije i Bugarske EU. Međutim, ironično, ranije tog dana, činilo se da je mađarski premijer Viktor Orban pribegao istom manevru. Orban je napustio prostoriju lidera kada su odlučili da nastave pregovore o pridruživanju Ukrajine, kako bi omogućili jednoglasnu odluku u onome što su mediji napisali da je „pauza za kafu koja je spasila pregovore Ukrajine o članstvu“.

Prema Rojtersu, uprkos prijavljenim naporima Austrije da ga skine sa ukrajinske crne liste, Rajfajzen je i dalje tu. Nove kazne uključuju direktnu zabranu uvoza neindustrijskih ruskih dijamanata od 1. januara i faznu zabranu uvoza dijamanata iz trećih zemalja počev od marta, u skladu sa zemljama G7. Druge sankcije uključuju pooštravanje dokaza koji se zahtevaju od kompanija koje tvrde da se pridržavaju ograničenja cena ruske nafte G7.

Paket je takođe dodao mere za sprečavanje Rusije da dobije robu dvostruke namene tako što se obavezuju partneri kompanija iz EU da potpišu ugovore prilikom kupovine određenih proizvoda koji zabranjuju njihovu ponovnu prodaju Rusiji. Procedura obaveštavanja za ruske građane ili subjekte u Rusiji koji žele da prebace više od 100.000 evra (preko 109.000 dolara) iz EU takođe je uključena u paket sankcija.

EU je već uvela 11 rundi sankcija Rusiji od početka sukoba sa Ukrajinom početkom 2022. godine, sa ciljem da oslabi privredu zemlje lišavanjem pristupa kritičnoj tehnologiji i tržištima i smanjenjem prihoda od izvoza sirovina. materijala. Kao odgovor, Rusija je preusmerila veliki deo svoje trgovine u Aziju, pre svega Indiju i Kinu. Govoreći na maratonskoj sesiji pitanja i odgovora u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da SAD i njihovi saveznici u velikoj meri „pucaju sebi u nogu“ šamarajući Rusiji novim sankcijama, za koje je rekao da su na kraju više povredile njih nego Moskvu.