Može li aplikacija poboljšati vašu romantičnu vezu?

Može li aplikacija poboljšati vašu romantičnu vezu?

Polovina svih brakova u Sjedinjenim Državama će verovatno propasti do trenutka kada supružnici napune 50 godina. Razumljivo je da mnogi parovi traže načine da izbegnu da postanu deo te statistike, dobro svesni mogućih štetnih efekata razvoda na porodice, decu, lične finansije, dobrobit pojedinca — i direktne i indirektne troškove za društvo.

Ronald Rogge, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu u Ročesteru, skoro tri decenije istražuje složenu dinamiku romantičnih odnosa i porodica, tražeći načine da pomogne parovima da neguju i ojačaju svoju ljubav.

Jedan od tih načina – njegov najnoviji i „najuspešniji projekat, zasnovan na njegovom širokom dometu“, kaže Rogge – je aplikacija za odnose koju je razvio zajedno sa bivšom studenticom Univerziteta u Ročesteru, Khadeshom Okvudili. U nedavnoj pilot studiji, objavljenoj u Journal of Famili Psichologi, Rogge je otkrio da je ogromna većina učesnika studije — 8 od 10 — prijavila poboljšane i zdravije odnose nakon mesec dana korišćenja aplikacije.

„Naš primarni cilj je bio da napravimo aplikaciju koju će parovi suštinski uživati u korišćenju, koja bi prirodno rasla u popularnosti, a samim tim i organski proširila svoj domet“, kaže Rogge.

Tek u dvadesetim, Okvudili je dijagnostikovan poremećaj srčane aritmije koji je opasan po život. Nekoliko iskustava u blizini smrti inspirisalo ju je da postavlja značajnija pitanja ljudima koje je volela, „jer nisam bila sigurna koliko bi mi vremena ostalo sa njima“, priseća se Okvudili.

„Vremenom sam shvatio da, iako mi se zdravlje pogoršava, moji odnosi su počeli da napreduju na način na koji ranije nisu. Zajedno sa Roggeom, počela je da razvija i testira sadržaj za Agape, stvarajući hiljade pitanja koja bi bila relevantna za širok spektar parova.

Agape šalje registrovanim parovima svakodnevnu poruku, na primer „Šta vas je nasmejalo nešto što je vaš partner uradio prošle nedelje?“ ili „Opišite trenutak kada ste bili zahvalni što ste imali svog partnera pored sebe“ ili „Ako bi vaš partner imao tematsku pesmu koja bi mu se puštala tokom dana, šta bi to bilo i zašto?“ Ili nešto čudnije, kao što je: „Koje bi jedinstvene veštine vaš partner doneo da bi preživeo zombi apokalipsu?“

Kada oba partnera odgovore na upit, mogu da vide odgovore jedni drugih, što bi možda izazvalo smislen razgovor, „pojačavajući svest“ i promovišući „trenutke veze“, kaže Rogge, koji je pilot testirao preko 4.000 obaveštenja u poslednje četiri godine. u bračnim istraživanjima i istraživanjima parova u poslednjih 40 godina.

Koliko je efikasna aplikacija? Naučni test

Za nedavnu pilot studiju, istraživači su regrutovali 405 romantičnih parova. Od toga je 91% bilo heteroseksualno, a velika većina (84%) u dvadesetim i tridesetim godinama. Parovi su bili u trenutnim vezama u proseku 4,6 godina. Dok je većina parova u studiji, od kojih je 31% bilo u braku, bila prilično zadovoljna svojim odnosom, otprilike trećina nije bila.

Tim je pratio učesnike tokom jednog meseca u aplikaciji, tokom kojeg su parovi završili osnovne procene na početku, kraće nedeljne provere zdravlja u aplikaciji i ponovo procenu na kraju meseca. Angažman je ostao visok tokom čitavog perioda, sa 99% parova koji su koristili aplikaciju, a 88% je pružalo dodatne podatke.

Tokom proteklih pola veka razvijen je širok spektar intervencija za jačanje odnosa. Ipak, istraživanje je pokazalo da su praktične prepreke, kao što je potreba za obučenim fasilitatorima, dovele do ograničene diseminacije. Druge intervencije koje su bile usmerene na sebe, iako jeftine i praktične, često su bile ometane u svom dometu i delotvornosti zbog niskog nivoa angažovanja, pri čemu su parovi ispunjavali samo mali deo zahteva.

Rogge je uzbuđen zbog projekta aplikacije jer „pomaže da moje istraživanje dođe u ruke miliona parova i, nadam se, da će zaista poboljšati njihove živote“.

Iako se ova studija fokusira na romantične veze, aplikacija se takođe može koristiti da vam pomogne da se osećate blisko sa prijateljima ili porodicom. Prema timu, osnovni principi koji podupiru veze parova generalizuju se na druge vrste bliskih odnosa.

„Korišćenje aplikacije sa više ljudi u vašem životu verovatno će imati još veće individualne koristi jer znamo da je povezivanje sa drugima osnovna psihološka potreba“, kaže Rogge.