Glečer Pine island: Otkrivena nepovratna faza brzog povlačenja i gubitka leda

Glečer Pine island: Otkrivena nepovratna faza brzog povlačenja i gubitka leda

Glečer Pine Island, jedan od najbržih izlaza leda sa ledenog pokrivača na zapadu Antarktika, doživeo je nepovratni gubitak mase i brzo povlačenje od 1940-ih do 1990-ih, prema najnovijem istraživanju sprovedenom od strane naučnika sa Univerziteta Northumbria i Univerziteta Bangor. Ovi rezultati ukazuju na ozbiljnu zabrinutost zbog stabilnosti ovog područja i doprinose globalnom porastu nivoa mora.

Pine Island, koji drenira površinu tri četvrtine veličine Velike Britanije, postao je poznat po brzom povlačenju i gubitku leda tokom poslednjih nekoliko decenija, predstavljajući ozbiljan doprinos globalnom porastu nivoa mora. Ova nova studija, zasnovana na modelima i zapažanjima promena, identifikuje „nestabilnost morskog ledenog pokrivača“ kao ključni mehanizam koji je doveo do nepovratnog gubitka leda.

U prošlosti, periodi brzog globalnog porasta nivoa mora često su bili povezani sa sličnim gubicima leda. Međutim, ovo istraživanje pruža prvi dokaz da se ova „nestabilnost“ stvarno događala u prošlosti, sa Pine Island glečerom kao konkretnim primerom.

Tokom 1940-ih, klimatska anomalija izazvana velikim El Niño događajem na zapadnom Antarktiku uzrokovala je privremeno povećanje topljenja ispod plutajuće ledene police glečera. Ovo je dovelo do pomeranja glečera preko tačke preokreta, gde je ubrzano gubio masu i brzo se povlačio.

Analize i modeli sugeriraju da je ova faza brzog povlačenja završena do 1990-ih, ali su takođe pokazali da glečer Pine Island ima potencijal da pređe buduće prelomne tačke, čak i uz blaže promene klime. Ovo ukazuje na ozbiljne buduće implikacije za globalni nivo mora.

Istraživači naglašavaju da je ovakva dinamika ključna za shvatanje i predviđanje budućnosti glečera i nivoa mora. Ako se trenutni trendovi nastave, Pine Island i slični glečeri mogu imati trajan i nepovratan uticaj na globalnu geografsku sliku.