Evropski savet ponovo potvrđuje nepokolebljivu podršku Ukrajini

Evropski savet ponovo potvrđuje nepokolebljivu podršku Ukrajini

Evropski savet, čiji se dvodnevni samit održava u Briselu, usvojio je prvog dana svog rada zaključke o Ukrajini, kao i o proširenju reformi, koji odražavaju zvaničan stav EU o nepokolebljivoj podršci Ukrajini u njenoj borbi protiv Ruska agresija i na putu ka članstvu u EU.

Odgovarajući dokument objavljen je na sajtu Evropskog saveta, prenosi Ukrinform.

„Evropski savet ponavlja svoju odlučnu osudu ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, koji predstavlja očigledno kršenje Povelje UN, i potvrđuje nepokolebljivu podršku Evropske unije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i njenog inherentnog prava. samoodbrane od ruske agresije… i potvrđuje nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da nastavi da pruža snažnu političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu koliko god je to potrebno“, navodi se u dokumentu. čita.

U zaključcima koje su usvojili šefovi država i vlada zemalja članica EU ističe se da će EU i njene članice nastaviti da odgovaraju na hitne vojne i ekonomske potrebe Ukrajine. Evropski savet posebno insistira na značaju blagovremene, predvidljive i značajne vojne pomoći Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni fond i Misiju vojne pomoći EU, kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica.

Evropski savet je naglasio hitnu potrebu da se ubrza isporuka projektila i municije, posebno u okviru inicijative za snabdevanje 1 milion artiljerijskih metaka i da se Ukrajini obezbedi više mogućnosti protivvazdušne odbrane.

U tom kontekstu, lideri zemalja EU poručili su Savjetu EU da intenzivira napore na reformisanju Evropskog mirovnog fonda, te da dodatno poveća njegovo finansiranje, na osnovu prijedloga visokog predstavnika EU.

„Evropska unija i njene države članice ostaju posvećene dugoročnom i zajedno sa partnerima doprinosu bezbednosnim obavezama prema Ukrajini, što će pomoći Ukrajini da se odbrani, odupre naporima destabilizacije i odvrati akte agresije u budućnosti. U izveštaju visokog predstavnika, Evropski savet je razgovarao o budućim bezbednosnim obavezama EU prema Ukrajini. On poziva visokog predstavnika i države članice da nastave sa radom u Savetu. Evropski savet će se i dalje baviti tim pitanjem“, naglašava se u zaključcima samita. .

Lideri EU su posebno naglasili da će vojna pomoć i bezbednosne obaveze biti pružene uz puno poštovanje bezbednosnih i odbrambenih politika pojedinih država članica i da će se uzeti u obzir njihovi bezbednosni i odbrambeni interesi.

„Suočeni kontinuiranim ruskim napadima na civilnu i kritičnu infrastrukturu Ukrajine, Evropska unija i njene države članice će intenzivirati pružanje dalje humanitarne pomoći i pomoći civilnoj zaštiti Ukrajini, kao i pomoć da se osigura otpornost njenog energetskog sektora kroz Štaviše, Evropska unija ostaje posvećena podršci ukrajinskoj popravci, oporavku i rekonstrukciji, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uključujući proces deminiranja i psihosocijalnu rehabilitaciju“, naglašava se u dokumentu.

Lideri su istakli da će Evropska unija i njene države članice nastaviti intenzivne globalne napore i saradnju sa Ukrajinom i partnerima iz svih regiona sveta da obezbede najširu moguću međunarodnu podršku za sveobuhvatan, pravedan i trajni mir, kao i za ključni principi i zadaci ukrajinske Formule mira, s obzirom na održavanje Globalnog samita mira u budućnosti.

Kako je ranije saopšteno, u Briselu se održava samit Evropskog saveta. Lideri zemalja EU razmatraju odluke od istorijskog značaja za Ukrajinu. Evropski savet je večeras odobrio odluku o pokretanju pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom u vezi sa budućim članstvom i nastavlja raspravu o predlogu da se stvori pomoć za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra u revidiranom dugoročnom budžetu EU za 2024-2027.