EU odlučuje o pokretanju pristupnih pregovora bez ikakvih obaveza

EU odlučuje o pokretanju pristupnih pregovora bez ikakvih obaveza

Odluka Evropskog saveta da otpočne pregovore sa Ukrajinom o pristupanju nacije EU je „čista“ i ne sadrži dodatne uslove, izjavila je potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina.

„U stvari, nismo ni očekivali da će odluka biti tako „čista“ jer je predlog odluke, koji je podneo predsednik EuCo Šarl Mišel po nahođenju čelnika, u potpunosti usvojen u tom obliku – odnosno odluka o otvaranju pregovori o članstvu Ukrajine i Moldavije. Tačka. Bez ikakvih uslova“, rekla je Stefanišina.

Ona je dodala da će se prelazak u narednu fazu desiti kada se obezbedi konačna ocena sprovođenja svih sedam koraka Ukrajine, koja je zakazana za mart.

Prema rečima vicepremijera, „to je odluka u koju sama Evropa nije verovala”.

„Sama Evropa nije verovala da su sposobne za takvo vođstvo, ali je zaista bio takav trenutak kada je bilo potrebno zaštititi vrednosti, a svih 26 lidera EU stajalo je kao jedan da zaštiti jaku Evropu ka kojoj se krećemo“, rekao je naglasio je zvaničnik.

Komentarišući stav premijera Mađarske, koji je napustio salu za sednice tokom usvajanja odluke pre nego što je na društvenim mrežama rekao da smatra da je odluka EuCo „pogrešna“, Stefanišina je primetila da je za ukrajinski tim to izgledalo kao „ Viktor Orban je napustio ćaskanje“.

„Za nas je važno da je ta odluka tamo, a premijer Orban je jasno svestan da je odluka doneta. Zatim će svako nastaviti sa komunikacijom na osnovu svoje domaće publike, a mi ćemo raditi svoje – treba nam da idemo ka EU, a danas smo dobili takvu priliku i ‘zeleno svetlo’“, naglasio je potpredsednik Vlade.

Kako je saopšteno, Evropski savet je podržao pokretanje pregovora sa Ukrajinom o pristupanju nacije Evropskoj uniji.