Lideri EU podržavaju povećanje fonda iz kojeg oružjem pomažu Ukrajini

Lideri EU podržavaju povećanje fonda iz kojeg oružjem pomažu Ukrajini

Evropski savet je podržao povećanje finansiranja Evropskog fonda za mir, kojim se državama članicama nadoknađuje vojna pomoć Ukrajini, kako bi se podmirile dalje vojne potrebe Kijeva, piše „Evropska istina“.

Lideri Evropske unije potvrdili su nameru da nastave da pružaju „moćnu političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu sve dok je to potrebno“.

„Evropski savet insistira na važnosti blagovremene, predvidljive i održive vojne podrške Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni fond i Misiju vojne pomoći EU, kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica“, navodi se u dokumentu.

Između ostalog, radi se o povećanju isporuke raketa, municije i PVO opreme Ukrajini i intenziviranju rada „na reformi Evropskog fonda za mir i daljem povećanju njegovog finansiranja“, na osnovu predloga visokog predstavnika EU Žozepa Borela. .

Podsetimo, šef spoljnopolitičkog resora EU predložio je u julu da se stvori poseban fond za podršku ukrajinskoj vojsci u naredne četiri godine u iznosu do 20 milijardi evra. Ali jedan broj zemalja pre samita privatno je izrazio rezervu u pogledu izdvajanja tolikih sredstava.

Što se tiče bezbednosnih obaveza Evropske unije, Evropski savet je pozvao najvišeg diplomatu EU i država članica da „nastave rad” po ovom pitanju.

Istovremeno, zaključci samita EU sadrže upozorenje da vojna pomoć i bezbednosne obaveze moraju da odgovaraju politici pojedinih država članica i da „uzmu u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica“.

Ukrajina je u decembru počela konsultacije sa Evropskom unijom u vezi sa kolektivnim bezbednosnim obavezama, a posebno su o njima razgovarali predstavnici ukrajinskog Ministarstva odbrane i EU.