Veštačko svetlo mami ptice selice u gradove, gde se suočavaju sa nizom pretnji

Veštačko svetlo mami ptice selice u gradove, gde se suočavaju sa nizom pretnji

Svetlosno zagađenje se stalno pojačavalo i širilo iz urbanih sredina, a sa pojavom LED osvetljenja, ono raste u Severnoj Americi i do 10% godišnje, mereno vidljivošću zvezda na noćnom nebu. U našoj nedavnoj studiji, otkrili smo da sjaj iz gradova i urbanih periferija može snažno privući ptice selice, privlačeći ih u razvijena područja gde je hrane oskudnije i gde se suočavaju sa pretnjama poput sudara sa staklenim zgradama.

Svakog proleća i jeseni, ptice selice putuju do ili iz svojih gnezdilišta, ponekad putujući hiljadama milja. Na putu, većina ptica treba da napravi stajanja da bi se odmorila i nahranila. Neke vrste sagore polovinu svoje telesne mase tokom migracije.

Migraciona mesta zaustavljanja nisu slučajna, a ptice obično koriste iste lokacije iz godine u godinu. Pošto se migracija odvija na kontinentalnom nivou, sa milijardama ptica koje prelaze Severnu Ameriku svake sezone migracije, za naučnike je važno da shvate šta privlači ptice na ove lokacije.

Otkrili smo da je svetlosno zagađenje glavni prediktor gustine ptica selica na mestima zaustavljanja i za prolećnu i za jesenju migraciju širom kontinentalnog dela SAD.

Skoro sve ptice u Severnoj Americi — nekih 80% — migriraju svakog proleća i jeseni. A od onih vrsta koje migriraju, 70% putuje noću.

Noćna migracija ima mnogo prednosti prilagođavanja: na primer, vremenski uslovi su bolji, a manje predatora je aktivno. Ali to čini većinu ptica selica veoma podložnim svetlosnom zagađenju. Samo u Severnoj Americi, procenjuje se da do 1 milijarda ptica selica ugine svake godine od sudara sa zgradama.

Naučnici još ne znaju zašto ptice koje se sele noću privlače veštačko svetlo, ali istraživanja su pokazala da svetlosno zagađenje deluje kao sredstvo za pojačavanje koje privlači više ptica pevačica u urbanizovana područja. Često se javlja zajedno sa drugim pretnjama po životnu sredinu, kao što su zagađenje vode i vazduha i buka. Svi ovi stresori ometaju ponašanje i fiziološke procese ptica tokom putovanja koja su već izuzetno opterećujuća.

Osvetljenje je deo strukture ljudskih struktura, ali mnogi ljudi o njemu ne razmišljaju kao o zagađivaču niti doživljavaju njegove štetne efekte na prirodu – sve do događaja poput masovnog gubitka ptica u Čikagu 4-5. oktobra 2023, kada je skoro 1.000 ptica je ubijeno nakon sudara sa kongresnim centrom McCormick Place, što čini problem nemogućim ignorisanjem.

Sa kolegama sa Državnog univerziteta Kolorado, Državnog univerziteta u Mičigenu, Univerziteta Delaver, Laboratorije za ornitologiju Kornel, Univerziteta Prinston, Univerziteta Masačusets Amherst i Službe nacionalnih parkova, nastojali smo da razumemo složene pokretače i obimne obrasce zaustavljanja gustina kombinovanjem podataka daljinske detekcije sa geoprostornim alatima. Mapiranje lokacija za zaustavljanje je prioritet očuvanja ptica dugi niz godina; sada, po prvi put, imamo potpuni uvid u to gde se nalaze ove stanice širom Sjedinjenih Država.

Uspeli smo da napravimo nove mape u kontinentalnoj razmeri koristeći podatke američkog NEKSRAD-a za nadzor vremena — informacije sa istih radara koje meteorolozi koriste za predviđanje vremenskih obrazaca na televiziji i u aplikacijama za vremensku prognozu. Napravili smo 2.500 modela koristeći otprilike 1 milion lokacija širom SAD i 49 prediktorskih varijabli, uključujući šumski pokrivač, padavine, temperaturu, nadmorsku visinu i sjaj neba — difuznu svetlost na noćnom nebu od veštačkog svetla.

Ove mape obuhvataju sitne detalje koji nam omogućavaju da vidimo povećanu gustinu ptica selica koje prate krivudave obale reke Misisipi, koje obezbeđuju važno utočište za osiromašene migrante da se odmore i dopune gorivom. Napravili smo i jesenje i prolećne mape žarišta koje naglašavaju regione u kojima se posebno veliki broj ptica zaustavlja.

Otkrili smo da je prisustvo svetlosnog zagađenja bio bolji prediktor gustine ptica od temperature, padavina ili pokrivača krošnje. Sve su to bile varijable za koje smo očekivali da ćemo ih povezati sa periodima kada će ptice biti na tlu, ili sa visokokvalitetnim staništima gde će se ptice verovatno zaustaviti.

Ostale varijable su bile povezane sa oblastima za koje je malo verovatno da će ptice koristiti za zaustavljanje. Jedan primer je prisustvo poljoprivrednih useva, kao što su kukuruz ili soja. Polja zasađena jednim usevom ne pružaju adekvatnu hranu ili sklonište za mnoge vrste ptica, tako da je malo verovatno da će se migranti tamo odmarati.

Svetlosno zagađenje je ljudska promena životne sredine koja može delovati kao ekološka zamka, privući ptice u staništa ispod standarda i povećavajući njihov rizik od sudara sa zgradama. Srećom, njeni neposredni efekti se mogu brzo preokrenuti okretanjem prekidača.

Rad na smanjenju veštačkog svetla kroz kampanje Lights Out i upozorenja o migraciji, razumevanje kada će ptice biti u vazdušnim prostorima i korišćenje stakla pogodnog za ptice koje ima šare na svojoj površini kako bi bila vidljivija pticama, smanjiće smrt ptica od svetlosnog zagađenja. Razumevanje pokretača i makro-razmera gustine zaustavljanja širom kontinentalne SAD će bolje informisati akcije očuvanja poput ovih.