Poslanici Bugarske u EP u otvorenom pismu institucijama EU: U Srbiji sistematsko kršenje prava bugarske manjine

Poslanici Bugarske u EP u otvorenom pismu institucijama EU: U Srbiji sistematsko kršenje prava bugarske manjine

Poslanici Bugarske u Evropskom parlamentu poslali su otvoreno pismo institucijama EU u kojem su upozorili „na sve češće neprijatne događaje tokom proteklih meseci prema članovima bugarske zajednice u Srbiji“.

„Svrha ovog pisma je da vas obavestimo o sistematskom kršenju prava etničkih manjina u Srbiji, zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Konkretno, fokusiraćemo se na bugarsku etničku manjinu“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je nastava bugarskog jezika ograničena, da se „očuvanje bugarske kulturne baštine sprečava na svaki mogući način, kako i da se falsifikuje istorije iz vremena Titove Jugoslavije.

„Verske službe na bugarskom nisu dozvoljene, političke, građanske i ekološke organizacije i njihovi aktivisti su progonjeni… U srpskom javnom prostoru postoji kontinuirani govor mržnje protiv bugarske manjine, kako u medijima, tako i u naučnim i istorijskim krugovima, kao i u izjavama političara, čime se sistematski razvija slika Bugarske i Bugara kao opasnih neprijatelja u srpskom društvu. Sve to stvara teške životne uslove i Bugari u Srbiji stalno emigriraju u Bugarsku i Zapadnu Evropu tražeći bolje i mirnije uslove života“, stoji između ostalog u ovom pismu.

Pismo je potpisalo 12 poslanika Bugarske u Evropsko parlamentu.