Moskva poziva na veću bezbednosnu podršku Africi

Moskva poziva na veću bezbednosnu podršku Africi

Moskva je zatražila povećanu podršku Saveta bezbednosti UN (SBUN) za regionalne napore u borbi protiv terorizma i poboljšanju bezbednosti u problematičnim afričkim zemljama, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog nestabilnosti u određenim regionima.

Na brifingu u sredu, zamenica stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN, Ana Evstignjejeva, rekla je da se zemlje u Africi, posebno u Gvinejskom zalivu i Centralnoj Africi, i dalje suočavaju sa „složenim“ bezbednosnim pretnjama.

Evstignjejeva je izrazila podršku Rusije aktivnostima Kancelarije UN za centralnu Afriku (UNOCA), priznajući posredničke napore agencije u zonama sukoba, uključujući Čad, Kamerun, Gabon i Centralnoafričku Republiku.

Prema UN-u, zbog nestabilnosti u Centralnoj Africi oko 42 miliona ljudi treba pomoć, a 2,6 miliona interno raseljenih.

U sredu su diplomate Saveta bezbednosti UN ponovile važnost podrške inkluzivnoj demokratskoj tranziciji u Čadu i Gabonu, kojima obema vladaju vojska. Zvaničnici su takođe naglasili potrebu za rešavanjem stalnih pretnji pobunjenika Boko Harama i drugih islamskih pobunjeničkih grupa, pri čemu je Evstignejeva pozvala na međunarodno finansiranje afričkih država.

Pokret Boko Haram, poznat po otmici stotina učenica u Nigeriji 2014. godine, izveo je brojne velike napade od 2009. Prekogranične racije militantne grupe dovele su do formiranja pre skoro deceniju Multinacionalne zajedničke operativne grupe, vojne koalicija koju čine Kamerun, Čad, Niger, Nigerija i Benin. Međutim, problemi sa finansiranjem, kao i druga pitanja posvećenosti, ometali su efikasnost snaga u borbi protiv pobune, za koju su UN procene da je samo u Nigeriji ubilo 40.000 ljudi.

„Mi [Moskva] primećujemo efikasnost koraka afričkih država u okviru Multinacionalne zajedničke operativne grupe. Zalažemo se za to da im pružimo predvidljivo finansiranje i pomoć od strane međunarodne zajednice“, rekao je ruski zvaničnik SBUN.

Evstignjejeva je takođe ponovila posvećenost Rusije nastavku saradnje u oblasti odbrane sa vladom Centralnoafričke Republike u borbi protiv pobunjenika. Dve zemlje su 2018. potpisale vojni sporazum koji je otvorio put Moskvi za obuku oružanih snaga Bangija. Moskva je ranije isporučivala lako naoružanje snagama bezbednosti te afričke zemlje.

Centralnoafrička Republika je pretrpela decenije nasilja i nestabilnosti, uključujući šest puča, od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je uspostavio mirovne snage 2014. i trenutno ima 18.000 vojnika raspoređenih u zemlji da zaštite civile od militantnog nasilja. Napadi pobunjenika na vladu se, međutim, nastavljaju. UN su takođe proterale neke mirovne snage zbog navoda o seksualnom nasilju nad civilima.