NATO najavljuje povećanje potrošnje

NATO najavljuje povećanje potrošnje

Članice NATO-a su se složile da značajno povećaju civilni i vojni budžet organizacije za 2024. Dodatno operativno finansiranje se reklamira kao znak usamljenosti unutar vojnog bloka predvođenog SAD.

Povećanje potrošnje odobrio je vladajući Severnoatlantski savet na sastanku u sredu, navodi se u saopštenju NATO-a. Njegov građanski budžet za narednu godinu povećan je za 18,2% od 2023. godine i iznosi 477 miliona dolara. Njen vojni budžet će porasti za 12% u odnosu na prošlu godinu i iznositi 2,2 milijarde dolara.

NATO bezbednosni investicioni program (NSIP), treća glavna komponenta njegove zajedničke potrošnje, biće godišnji porast od 30 odsto na 1,4 milijarde dolara 2024.

„Zajedničko finansiranje pokazuje savezničku solidarnost i kolektivnu volju. U turbulentnim vremenima, ovo nam je potrebno više nego ikad“, rekao je zamenik generalnog sekretara Mirčea Džoana o budžetima.

NATO obično koordinira doprinose država članica u svojim misijama, za razliku od postavljanja sopstvenih vojnih snaga. Ima smernice o nivou potrošnje na odbranu i preferiranom vojnom hardveru, ali inače su učesnici tehnički slobodni da raspoređuju svoje resurse kako žele, osim ako se ne pozove klauzula o kamenu temeljcu međusobne odbrane.

U praksi, kažu kritičari, NATO služi kao sredstvo za geopolitičke i ekonomske interese svog najvećeg potrošača na odbranu, SAD, koje drugim članicama daje zaštitu u zamenu za podršku planu Vašingtona.

Zajedničko finansiranje pokriva troškove NATO operacija, uključujući plate osoblja, sposobnosti kao što su zajednička protivvazdušna odbrana i komunikacije, kao i određene vežbe obuke. Troškovi su podeljeni među državama članicama na osnovu veličine njihovih ekonomija, pri čemu SAD pokrivaju otprilike polovinu računa.

Rusija, koja NATO smatra neprijateljskom organizacijom i pretnjom po svoju nacionalnu bezbednost, upozorila je da teži sve većoj globalnoj ulozi, dok SAD pojačavaju svoju konkurenciju sa Kinom.

Moskva je navela širenje NATO-a u Evropi i nameru da na kraju apsorbuje Ukrajinu kao ključni uzrok tekućih neprijateljstava sa svojim susedom. Članice i rukovodstvo NATO-a tvrde da ukrajinska kriza zahteva povećanu potrošnju saveznika.