Cink može sprečiti gljivične infekcije

Cink može sprečiti gljivične infekcije

Svake godine, oko pola milijarde žena širom sveta doživi vaginalnu gljivičnu infekciju, poznatu i kao drozd, pri čemu oko 140 miliona žena pati od više infekcija tokom svog života. Dok postoje tretmani za ovu vrstu infekcije, oni nisu uvek efikasni ili pružaju samo kratkoročno olakšanje. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da bi cink mogao igrati ključnu ulogu u lečenju ovih infekcija.

Većina vaginalnih gljivičnih infekcija uzrokovana je gljivicom Candida albicans, koja je inače normalni deo mikrobioma vagine i obično nije štetna. Međutim, poremećaji u mikrobiomu, kao što su promene izazvane upotrebom antibiotika, mogu promeniti način rasta C. albicans, povećavajući rizik od infekcije.

Istraživači su otkrili da je cink ključan za rast C. albicans. Kada ova gljivica ne može pronaći dovoljno cinka u svom okruženju, proizvodi protein pod nazivom Pra1 koji joj pomaže da pronađe ovaj metal u okolnim ćelijama i vaginalnoj sluzi. Pra1 igra ključnu ulogu u simptomima drozda, uključujući svrab, peckanje i otok.

Studija je takođe pokazala da žene koje pate od vaginalnih gljivičnih infekcija imaju više nivoa zapaljenja u vagini u poređenju sa ženama koje nemaju drozd. Ovi nivoi upale pozitivno su korelisali s količinom proizvedenog Pra1, što ukazuje da je imuni sistem uključen u borbu protiv gljivica.

Na osnovu ovih saznanja, istraživači su postavili hipotezu da dodavanje cinka u vaginu može zaustaviti rast gljivica i smanjiti upalu. Kako bi testirali ovu teoriju, primenili su komercijalno dostupan vaginalni gel koji sadrži cink na šest žena koje su često patile od gljivičnih infekcija. Rezultati su bili ohrabrujući, pri čemu je gel sa cinkom zaustavio simptome drozda kod pet od šest žena.

Iako je potrebno dalje istraživanje na većem uzorku, ova otkrića predstavljaju inovativni pristup lečenju vaginalnih gljivičnih infekcija. Cink ne samo da direktno deluje na gljivice, već može doprineti i održavanju ravnoteže mikrobioma vagine, što može biti ključno za sprečavanje ponovljenih infekcija. Ovo istraživanje takođe otvara vrata za razumevanje uloge metala poput cinka u imunološkom odgovoru i prevenciji gljivičnih infekcija.