EU deblokira deo zamrznutih sredstava za Mađarsku

EU deblokira deo zamrznutih sredstava za Mađarsku

Komisija EU objavila je da oslobađa milijarde evra kohezionih fondova za Mađarsku i saopštila da je njena vlada u sredu preduzela relevantne korake da obezbedi nezavisnost pravosuđa. Njeno saopštenje je dato samo dan pre nego što je planirano da lideri bloka razgovaraju o novoj pomoći Kijevu i njegovim izgledima za pristupanje EU – čemu se Mađarska protivila.

Prošlog decembra Brisel je zamrznuo 22 milijarde evra sredstava dodeljenih Budimpešti, navodeći zabrinutost zbog nezavisnosti sudija u Mađarskoj i neuspeha zemlje da se pridržava Povelje EU o osnovnim pravima po pitanjima uključujući LGBTK prava, akademske slobode i azilu.

Mađarska je u maju postigla preliminarni dogovor sa EU o reformama pravosuđa. Evropska komisija je u sredu saopštila da „smatra da je Mađarska preduzela mere na koje se obavezala“. Država bi „mogla da počne da traži nadoknadu do oko 10,2 milijarde evra“, dodaje se.

Brisel je takođe obećao da će „pomno i kontinuirano pratiti“ pridržavanje Mađarske pravila bloka, dodajući da bi mogao ponovo da zamrzne sredstva ako utvrdi da Budimpešta ponovo krši svoje propise o vladavini prava. Takođe je rečeno da Mađarska još nije rešila slična pitanja u oblastima „javnih nabavki, tužilačkih radnji, sukoba interesa, borbe protiv korupcije i poverenja javnog interesa“, dodajući da će preostala sredstva dodeljena Budimpešti ostati zamrznuta.

Odluka je doneta uoči samita Evropskog saveta, koji bi trebalo da se održi između 14. i 15. decembra. Dnevni red samita uključuje dalju pomoć Ukrajini i pitanje otvaranja pristupnih pregovora Kijeva.

Ranije u sredu, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Budimpešta odustati od protivljenja najnovijem paketu pomoći EU Ukrajini samo ako Brisel odmrzne sva sredstva namenjena njegovoj naciji. Ranije je Orban više puta izjavio da pomoć Brisela Kijevu nije dovela do opipljivih rezultata usred njegovog kontinuiranog sukoba sa Rusijom.

EU nastoji da odobri četvorogodišnji paket od 50 milijardi evra za pomoć Kijevu u sukobu sa Moskvom.

Upitana o vremenu donošenja odluke Komisije EU, njena potpredsednica za vrednosti i transparentnost Vera Jourova rekla je novinarima u utorak u Strazburu da je „čista koincidencija da je to isto vreme kada i Evropski savet“.

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Orban je zauzeo drugačiji stav od stava EU i njenih saveznika. On je više puta kritikovao sankcije Rusiji, odbijao da pošalje oružje Ukrajini i pozvao Brisel da ubedi Moskvu i Kijev da se upuste u mirovne pregovore umesto da se bore.