Borel sprema posetu Ukrajini

Borel sprema posetu Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da planira da poseti Ukrajinu.

On je to rekao tokom razgovora sa novinarima u Briselu, prenosi „Evropska istina“.

Borel je podsetio da je posetio Ukrajinu u januaru 2022, posebno je pomenuo svoj put u Donbas i liniju kontakta.

„Planiram da odem u Ukrajinu posle Božića, dve godine posle mog prvog odlaska na front&mld; Pre dve godine, to je bio manje-više zamrznut konflikt. Sada je to otvoreni sukob, zbog kojeg gubite mnogo života“, rekao je visoki diplomata EU.

Prema njegovim rečima, jedino što EU može da uradi jeste da podrži Ukrajinu „koliko god je to moguće i onoliko koliko je potrebno“.

Borel je izrazio nadu da će na sastanku Evropskog saveta 14-15. decembra „lideri preduzeti pozitivne korake u vašem pravcu”.

Podsetimo, Evropski parlament je u sredu pozvao samit EU da odobri odluku o početku pregovora sa Ukrajinom o njenom pristupanju Evropskoj uniji i osudio izjave premijera Mađarske o članstvu Ukrajine.

Šef Evropskog saveta Šarl Mišel je u svom pozivnom pismu liderima EU za samit 14-15. decembra naveo da Evropska unija mora da ispuni svoje obaveze prema Ukrajini i da nastavi da bude pouzdan i snažan partner.

Detalje o odnosu snaga sa kojima se Ukrajina suočila pred početak samita EU pogledajte u objašnjenju „EuroPravde” iz Brisela.