Zelenski održao govor u norveškom parlamentu

Zelenski održao govor u norveškom parlamentu

Ukrajini još uvek nedostaje dovoljno oružja da vodi ovaj rat pod uslovima slobode, a ne onima koje diktira neprijatelj, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom govoru na posebnoj plenarnoj sednici Stortinga Norveške.

„Sada nam je potrebna pažnja i podrška sveta koliko i uvek. Zašto? Jer, iako sada imamo efikasno oružje, još uvek nam nedostaje dovoljno da vodimo ovaj rat pod uslovima slobode, a ne onima koje diktira neprijatelj“, naglasio je Zelenski.

On je napomenuo da svetska većina sada rusku agresiju vidi kao zločin. Ali Putin je pronašao saučesnike u Iranu i Severnoj Koreji, koji su dobili oružje koje ubija ukrajinski narod.

Predsednik je takođe rekao da, nažalost, diktature snabdevaju Rusiju redovnije nego što mnoge demokratije snabdevaju Ukrajinu. On je podsetio na milion artiljerijskih granata od Pjongjanga do Putina.

I zahvaljujem svima u Evropi koji nam pomažu da izdržimo ovaj pritisak i podržavaju nas upravo po potrebi – dovoljno da zaštitimo slobodu i svetski poredak zasnovan na pravilima“, rekao je Zelenski.

Ukrajina i Sjedinjene Države potpisale su memorandum o razumevanju na marginama konferencije o odbrambenoj industriji DFNC1: američko izdanje, Ukrajina i Sjedinjene Države potpisale su memorandum o zajedničkoj proizvodnji oružja i razmeni tehničkih podataka. Ukrajina će 2024. godine izdvojiti budžet bez presedana za razvoj odbrambene proizvodnje.