Istraživački novinari i opozicija otkrivaju malverzacije u izbornoj kampanji, nadležne institucije bez reakcije

Istraživački novinari i opozicija otkrivaju malverzacije u izbornoj kampanji, nadležne institucije bez reakcije

U samom završetku izborne kampanje, istraživački novinari i opozicioni političari istakli su brojne malverzacije vlasti, dok dokumentovani dokazi nisu naišli na odgovarajuće reakcije nadležnih institucija. Novinari BIRN-a otkrili su da je pet miliona evra, namenjenih edukaciji u školama i prevenciji vršnjačkog nasilja, pronevereno. Takođe, novinari CINS-a otkrili su aktivnosti kol centra Srpske napredne stranke (SNS) koji je nudio novac za kupovinu glasova.

Opozicioni političari su, s druge strane, u kampanji ukazali na prepisku i ugovor koji otkrivaju povećanje cena radova na putu Ruma-Šabac-Loznica za 25 miliona evra. Tokom predizborne kampanje, vlast je delila budžetski novac različitim kategorijama stanovništva, što je, prema profesorki Ekonomskog fakulteta u penziji Danici Popović, pokazatelj velikog straha vlasti.

Profesorka Popović smatra da su ovi potezi vrlo rizični i da Srbija nema dovoljno sredstava, već se dodatno zadužuje. Ona ističe da su takvi potezi neodrživi, te upozorava na potencijalnu finansijsku krizu. Osvrćući se na kampanju predsednice vlade i predsednika države, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić, profesorka zaključuje da se vlast ponaša uplašeno, koristeći sva sredstva, uključujući i moguću kupovinu glasova.

Profesorka Popović naglašava važnost izlaska na izbore kao ključnog koraka u demokratskom procesu, gde svaki pojedinac u tišini može slobodno izraziti svoj izbor. Upozorava na rizik od različitih zloupotreba, ali ističe da je slobodno glasanje na izborima ključno za izražavanje volje građana.