Bugarska demontira spomenik oslobođenju od Hitlera u Drugom svetskom ratu

Bugarska demontira spomenik oslobođenju od Hitlera u Drugom svetskom ratu

Demontaža 37 metara visokog spomenika u čast vojnicima Sovjetske armije koji su oslobodili Bugarsku, naciju koja je bila u savezu sa nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata, počela je u utorak u Sofiji. Uklanjanje je naišlo na protivljenje lokalnih političara, a Rusija ga je osudila kao „varvarsko“. ”

Vra Todeva, regionalni guverner Sofije, rekla je novinarima pre nekoliko dana da su vlasti naredile veštačenje, koje je pokazalo da su skulpture dobile „ozbiljne pukotine“, što spomenik čini „opasnim za građane“, prenela je bugarska novinska agencija (BTA). ) prijavio. Zvaničnik je takođe napomenuo da spomen obeležje nije obnovljeno 70 godina.

Kako prenosi BTA, skulpture koje se nalaze na spomeniku biće restaurirane, a zatim izložene u Muzeju socijalističke umetnosti ili će „na kraju možda biti premeštene na drugu lokaciju. „Međutim, prema vesti Balkan insajt, muzej je rekao da „nema kapacitet da sačuva spomenik“, a njegova tačna sudbina je nejasna.

Spomenik, koji prikazuje sovjetskog vojnika, bugarsku seljanku i radnika na postamentu, demontira se deo po deo, javio je Blic, napominjući da je u utorak uveče deo jedne od figura bio odsečen.

Komentarišući potez poslanik proevropske stranke Da, Bugarska! (Da, Bugarska) Ivajlo Mirčev je izjavio: „Mi ne uklanjamo samo spomenik; mi vraćamo priliku da shvatimo istoriju kroz našu sopstvenu prizmu, a ne prizmu ruske propagande.”

Istovremeno, liderka Bugarske socijalističke partije (BSP), Kornelija Ninova, citira BNT 1, lokalna javna televizija, da je „svaki spomenik deo istorije, a mi brišemo deo istorije svaki put kada uklonimo spomenik.”

Poslanik Atanas Zafirov iz BSP-a rekao je da „negirajući učešće sovjetske vojske u pobedi nad fašizmom“, Sofija negira i sećanje na „skoro 100.000 bugarskih vojnika koji su učestvovali u završnom delu rata. ”

Nacionalistička politička partija Vazraždane (Preporod) objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da će njeni članovi doći na spomen obeležje „da protestuju protiv fašizma i njegove savremene projekcije, evroatlantizma“, pozivajući sve da se pridruže.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je rušenje spomenika Crvenoj armiji, dodajući da se „varvarski postupci” Sofije ne mogu opravdati niti oprostiti. „Mi smatramo da je uništavanje spomenika našoj zajedničkoj prošlosti još jedan neprijateljski korak zvanične Sofije“, rekla je Zaharova.

„Bugarska već dugo, ne primećujući, ide putem rehabilitacije nacizma. Krajnje desničarske organizacije koje otvoreno promovišu rasnu mržnju i netoleranciju izmiču kontroli“, istakao je visoki diplomata.

Spomenik je podignut 1954. odlukom Bugarske komunističke partije. Gradsko veće je 1993. godine izglasalo demontažu statue iz sovjetskog doba, ali nijedan gradonačelnik Sofije od tada to nije uradio. Nakon što je Bugarska postala članica NATO-a 2004. godine, formiran je građanski komitet koji je pozvao na njeno rušenje.

Spomenik je nekoliko puta vandalizovan, a poslednji incident je usledio nakon eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine 2022. Sofija je u julu ove godine podržala ideju da Kijev uđe u NATO i da mu pruži vojnu pomoć.