Muške morske zmije su možda razvile veće oči da bi im pomogle da pronađu partnera

Muške morske zmije su možda razvile veće oči da bi im pomogle da pronađu partnera

Trio pomorskih naučnika sa Univerziteta Mackuarie, koji rade sa kolegom sa Australijskog instituta za nauku o moru, sve u Australiji, pronašao je dokaze koji sugerišu da su muške morske zmije episurine evoluirale tako da imaju relativno velike oči kao sredstvo za pronalaženje ženskih partnera pod vodom.

U svojoj studiji, grupa je analizirala stotine uzoraka zmija aipisurina iz šest vrsta.

Aipisurine morske zmije su vrsta zmija otrovnica koja se nalazi širom Indo-pacifičkog regiona. Većina vrsta ima tendenciju da živi u oblastima korala i preživljava loveći ribu i rakove. Kao i druge morske zmije, moraju da se izdignu na površinu da bi udahnule.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su preci zmija bili stanovnici kopna, što sugeriše da su zmije morale evoluirati na način da žive uglavnom u vodi. U ovoj novoj studiji, istraživački tim primećuje da su mužjaci razvili neobično velike oči i da vrsta pokazuje dimorfizam – ženke su mnogo veće od mužjaka. Istraživači su istraživali razlog zašto su muške zmije razvile tako velike oči.

Rad je podrazumevao dobijanje i proučavanje fiziologije 419 očuvanih uzoraka iz šest vrsta. Svaki je izmeren, izmeren i upoređen sa drugima u grupi uzorka. Istraživači su došli do nekoliko teorija da objasne velike oči kod muškaraca. Njihova glavna teorija sugeriše da kako su se zmije kretale sa kopna u more, mužjaci više nisu bili u stanju da prate ženke pomoću mirisa — što je dovelo do toga da su razvile veće oči da bolje vide pod vodom, što im je omogućilo da lakše pronađu i pare se sa žene.

Sekundarna teorija sugeriše da su im oči postale veće jer su jednostavno morale da vide bolje u morskom okruženju da bi pronašli i uhvatili plen. Oni takođe sugerišu moguće razloge za veću veličinu ženki – možda je postalo neophodno da im se omogući da imaju više beba ili zato što su prešle na hranu bogatu hranljivim materijama od mužjaka. Istraživači takođe primećuju da je mala veličina kod mužjaka uobičajena kod vrsta gde se mužjaci fizički ne takmiče za ženke.