Novi premijer Poljske Donald Tusk položio je zakletvu, čime je završena tranzicija vlasti

Novi premijer Poljske Donald Tusk položio je zakletvu, čime je završena tranzicija vlasti

Novi poljski premijer Donald Tusk i njegov kabinet položili su zakletvu od strane predsednika u sredu ujutru, na ceremoniji kojom je obeležen kraj osam burnih godina vladavine nacionalne konzervativne stranke Pravo i pravda.

U predsedničkoj palati u Varšavi održana je ceremonija polaganja zakletve vlade proevropske unije, poslednjeg koraka u tranziciji vlasti. Tusk se vraćao na posao nakon devet godina u opoziciji.

Promena vlade usledila je nakon nacionalnih izbora 15. oktobra na kojima je pobedila grupa partija koje su se kandidovale na odvojenim izborima obećavajući da će raditi zajedno pod Tuskovim vođstvom na obnavljanju demokratskih normi narušenih Zakonom i pravdom i popravljanju odnosa sa stranim saveznicima koji su takođe bili napregnuti.

Tusk i njegovi ministri stigli su u predsedničku palatu autobusom u belo-crvenoj boji poljske zastave i rečima: „Hvala ti, Poljska!“ Dočekali su ih navijačke pristalice.

Tuskova vlada dobila je glasanje o poverenju u parlamentu u utorak uveče nakon inauguracionog govora u kojem je obećao da će zahtevati da Zapad nastavi da podržava Ukrajinu. Glasanje o poverenju je odloženo kada je poslanik krajnje desnice upotrebio aparat za gašenje požara da ugasi sveće na menori tokom proslave Hanuke posvećene poljskim jevrejskim poslanicima iz 1920-ih i 1930-ih. Tusk i drugi lideri oštro su osudili antisemitsku provokaciju.

U svom govoru o politici u utorak, Tusk je pozvao poljsku političku klasu da se ujedini, rekavši da nacija ne može sebi priuštiti podele dok Rusija vodi agresivni rat preko granice, sukob koji mnogi strahuju da bi se mogao proširiti ako Moskva pobedi.

Predsednik Andrzej Duda, saveznik prethodne administracije, položio je zakletvu u vladi nakon što je odlagao tranziciju vlasti koliko je mogao.

Njihove nesuglasice su našle do izražaja tokom ceremonije. Duda je rekao da će uprkos očiglednim razlikama sarađivati na pitanjima ključnim za bezbednost Poljske i dobrobit naroda, ali je naglasio da veruje da je većina stvari u savršenom stanju.

Tusk, čija je vlada nastala iz nezadovoljstva većine birača, rekao je da je pozdravio Dudinu deklaraciju „sa velikom radošću“, ali i naglašeno citirao reči njegove zakletve u kojima se zaklinje na poštovanje poljskog ustava i drugih zakona. Dudini kritičari ga optužuju da je prekršio ustav, u nekim slučajevima ga čak i zanemario, jer je podržavao politiku prava i pravde.

Tusk je kasnije tokom dana trebalo da otputuje u Brisel na samit EU i razgovore lidera sa šest zemalja Zapadnog Balkana koje se nadaju pridruživanju EU.

Lider centrističke stranke Građanska platforma, koji je bio premijer od 2007-2014, Tusk suočava se sa izazovima koji uključuju obnavljanje demokratskih standarda u Poljskoj i rad na oslobađanju sredstava Evropske unije koja su bila zamrznuta zbog demokratskog nazadovanja njegovih prethodnika – što je obećao brzo postići.

On je takođe obećao da će raditi sa evropskim partnerima na rešavanju neregularnih migracija, pitanja koje izaziva sve veću zabrinutost u Poljskoj nakon što su hiljade ljudi, mnogi sa Bliskog istoka, pokušali da pređu u EU iz Belorusije preko istočne granice Poljske.

Šezdesetsedmogodišnji Tusk obećao je da će obnoviti spoljne veze zategnute vladom predvođenom pravom i pravdom, koja se svađala čak i sa saveznicima kao što su Nemačka i Ukrajina i koja je bila u sukobu sa EU oko zakonskih promena koje su narušile nezavisnost pravosuđa grana.

Tuskov kabinet uključuje bivšeg ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog, koji ponovo preuzima tu ulogu. Adam Bodnar, ugledni advokat za ljudska prava i bivši ombudsman, imenovan je za ministra pravde.

Tusk je za ministra odbrane imenovao Vladislava Kosiniak-Kamisza, iskusnog političara i lidera agrarne partije. Za Kosiniak-Kamiš (42), bezbednost Poljske je zaštićena njenim članstvom u NATO i EU. Suočen sa ratom preko granice Poljske, obećao je da će se fokusirati na jačanje odbrambenog potencijala oružanih snaga.

Novi ministar kulture je Bartlomijej Sjenkijević, bivši ministar unutrašnjih poslova pod Tuskom u prošlosti, koji je slučajno praunuk autora „Kuo Vadis“ Henrika Sjenkijeviča, dobitnika Nobelove nagrade za književnost.