Studija pokazuje da terapija antitelima kontroliše 92% teških slučajeva astme

Studija pokazuje da terapija antitelima kontroliše 92% teških slučajeva astme

Bezbednije olakšanje za ljude koji pate od teške astme je korak bliže sa velikim kliničkim ispitivanjem koje je otkrilo da tretman monokolonalnim antitelima koji se zove benralizumab može radikalno smanjiti potrebu za opasnijim tretmanima visokim dozama steroida.

Od astme boluje skoro 300 miliona ljudi širom sveta, od kojih oko 5 odsto ima tešku verziju ove respiratorne bolesti. Oni se svakodnevno suočavaju sa užasavajućom borbom da dobiju dovoljno vazduha, sa svim povezanim stezanjem u grudima, kašljem, panikom i čestim posetama bolnici.

Pacijenti sa teškom astmom oslanjaju se na udisanje visokih doza steroida da bi to držali pod kontrolom. Oni deluju tako što smanjuju upalu tela uopšte, smanjujući proizvodnju sluzi u plućima kao posledicu.

Ipak, visoki nivoi steroida dolaze sa svim vrstama rizika, uključujući povećan dijabetes, frakture, katarakte i supresiju nadbubrežnog sistema koji pomaže u regulisanju svega od metabolizma do stresa kroz hormone.

Štaviše, i dalje se raspravlja o vrednosti tako visokih doza steroida u lečenju teške astme. Niže doze imaju proporcionalno veći uticaj, ali pacijenti nemaju mnogo druge opcije osim da pribegnu rizičnijim količinama kada one ne uspeju.

Lečenje istraženo u kliničkom ispitivanju faze četiri koje finansira njegov proizvođač AstraZeneca, deluje na daleko ciljaniji način. Benralizumab je proteinsko antitelo koje smanjuje broj imunih ćelija koje izazivaju zapaljenje zvanih eozinofili, a koje se proizvode u abnormalnim količinama u teškim slučajevima astme.

Benralizumab je bio toliko efikasan da je u ispitivanju na preko 200 pacijenata širom Evrope neverovatnih 92 procenta njih bezbedno smanjilo upotrebu inhalacionih steroida, a više od 60 procenata im više uopšte nisu potrebni.

Skoro 90 procenata pacijenata u grupi za smanjenje steroida ostalo je bez egzacerbacije do kraja ispitivanja.

„Više od polovine pacijenata koji su smanjili pozadinske lekove ispunilo je definiciju kliničke remisije u 48. nedelji“, pišu imunobiolog sa Kings koledža Dejvid Džekson i njegove kolege u svom radu.

„Podaci dodatno učvršćuju centralnu ulogu eozinofila u patogenezi egzacerbacije i kontroli simptoma.“

Međutim, ovi obećavajući rezultati se odnose samo na vrlo specifičnu vrstu astme, upozoravaju istraživači. Oni su testirali samo ljude koji su dobro reagovali na benralizumab, pacijente koji imaju tešku eozinofilnu astmu i koji ne reaguju tako dobro na benralizumab, verovatno i dalje zahtevaju intenzivne tretmane steroidima.

Zbog rizika od visokih doza steroida, Globalna inicijativa za astmu preporučuje smanjenje doze kod pacijenata koji pozitivno reaguju na imunološke terapije. Ovo istraživanje podržava tu preporuku, ali rezultati možda neće biti isti u svim sličnim tretmanima.

„Pacijenti pod kontrolom benralizumaba mogu imati značajna smanjenja u terapiji ICS-om uz održavanje kontrole astme“, zaključuju Džekson i tim.