Albanija će koristiti ChatGPT da ubrza zakonske promene u vezi sa „evropskim integracijama“

Albanija će koristiti ChatGPT da ubrza zakonske promene u vezi sa „evropskim integracijama“

Vlada Albanije odlučila je da koristi ChatGPT za prevođenje ogromnog niza zakona i propisa EU na albanski jezik i prateću analitiku, što bi trebalo da omogući brže prilagođavanje nacionalnog zakonodavstva evropskom.

Vlada je već potpisala odgovarajući sporazum o saradnji sa izvršnim direktorom matične kompanije OpenAI, Mirom Murati, koja je poreklom iz Albanije.

Planirano je da se alat koristi za prevođenje potrebnih dokumenata na albanski, kao i za detaljan pregled gde i kako treba menjati albansko zakonodavstvo. Takođe, uz pomoć ChatGPT-a žele da analiziraju uticaj ovih promena unutar zemlje, što obično zahteva dugotrajan rad mnogih stručnjaka.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će eliminisati „armiju prevodilaca i bataljon advokata vredne milione evra“ i ubrzati proces.

Premijer je rekao i da je Murati svoju ponudu o saradnji u početku shvatio kao šalu, ali je kasnije pristao i stvorena je zajednička radna grupa između kompanije i Nacionalne agencije za informaciono društvo AKSHI.

Edi Rama je rekao da će ovaj projekat predstaviti na marginama samita EU u Briselu.

Albanija od 2014. ima status zemlje kandidata za ulazak u EU, ali je dugi niz godina zaglavljena u pregovaračkom procesu zbog toga što je njeno kretanje sinhronizovano sa Severnom Makedonijom, koju su zahtevi Bugarske „kočili“.

Grčka je nedavno zapretila da će blokirati naredne faze pregovora sa Albanijom o zatvaranju etničkog Grka Fredija Belerija, koji je osumnjičen da je kupovao glasove uoči lokalnih izbora 2023. godine.

Uprkos dugotrajnim pregovorima, 97% stanovništva podržava članstvo Albanije u EU.

Anketa u šest zemalja članica EU pokazala je da su Evropljani generalno otvoreni za ideju pridruživanja Ukrajine i da su mlakiji prema mogućem pridruživanju Gruzije i zemalja Zapadnog Balkana.