Američki poslanici zahtevaju odgovore o Ukrajini

Američki poslanici zahtevaju odgovore o Ukrajini

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije uspeo da pruži nikakve nove argumente u odbranu svog cilja tokom razgovora u Vašingtonu sa američkim poslanicima, izjavilo je medijima nekoliko senatora i predstavnika, uključujući predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona, nakon sastanka u utorak.

Zelenski je stigao u prestonicu da održi seriju sastanaka sa najvišim američkim zvaničnicima kako bi spasio paket pomoći Kijevu vredan 61 milijardu dolara koji je i dalje u limbu. Prošle nedelje, senatori GOP-a blokirali su glavni zahtev Bajdenove administracije za dodatno finansiranje u iznosu od 111 milijardi dolara, koji je uključivao pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, navodeći nespremnost demokrata da se pozabave napetom situacijom na američko-meksičkoj granici.

Neki republikanci su takođe više puta ukazivali na nedostatak odgovornosti u pogledu sredstava koja je Vašington potrošio na pomoć Ukrajini.

Prema rečima višeg senatora GOP Lindzi Grejama, sastanak u utorak nije doneo bilo kakve promene u stavu poslanika. „Ništa se nije promenilo“, rekao je on novinarima. Senator Južne Karoline, koji se pojavio kao nepokolebljivi pristalica Kijeva usred njegovog sukoba sa Moskvom, objasnio je da je, iako bi želeo da pomogne Ukrajini, bezbednost granica na prvom mestu.

„Divim mu se, ali uopšte nije promenio moje mišljenje o tome šta treba da radimo“, rekao je Grejem, misleći na Zelenskog i dodao da su demokrate navodno pokušavale da „iskoriste“ ukrajinskog lidera „na način na koji ja mislim da nije bilo od pomoći.” „Želim da obezbedim granicu“, rekao je senator, dodajući da je broj ljudi koji su navodno povezani sa raznim terorističkim grupama koje su prelazile južnu granicu Amerike „samo zastrašujući“.

Drugi republikanski senator, Erik Šmit iz Misurija, takođe je rekao da je sastanak zapravo sveden na „iste stare stvari“. „Nema ništa novo“, rekao je on novinarima, dodajući da su pitanja za ukrajinskog predsednika „bila veoma skriptovana“.

Republikanac iz Luizijane Majk Džonson, predsednik Predstavničkog doma, koji se u utorak takođe sastao sa Zelenskim, ukazao je na činjenicu da Bela kuća i Kijev traže milijarde dolara bez nadzora i jasne strategije koja bi omogućila Ukrajini da prevlada u konflikt koji je u toku.

„Njihovi odgovori su bili nedovoljni“, rekao je Džonson, misleći na Bajdenovu administraciju i dodao da je tražio detalje o strategiji Vašingtona za Ukrajinu „iznova i iznova od bukvalno 24 sata nakon što mi je uručen čekić kao predsedniku Predstavničkog doma“.

Lindzi Grejem je takođe rekao novinarima da je rekao Zelenskom da bude zahvalan predsedavajućem Predstavničkog doma što je čak bio spreman da stavi vojnu pomoć Ukrajini na dnevni red. „Rekao sam da treba da se zahvalite Majku Džonsonu što je spreman da usvoji paket ako je u njemu obezbeđena granica, jer se polovina njegove konferencije verovatno ne slaže sa tim“, rekao je senator.

SAD su Kijevu već pružile 111 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći od početka vojne konfrontacije između Moskve i Kijeva u februaru 2022. Vašington je nedavno upozorio da su sredstva za vladu Vladimira Zelenskog skoro ponestala.

Prošle nedelje, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Kijev ne može očekivati dodatna finansijska sredstva dok se ne reši zastoj u Kongresu. Šef kabineta Zelenskog, Andrej Jermak, tada je upozorio da bi odlaganje pomoći SAD moglo dovesti do poraza Ukrajine od Rusije.

Kremlj je u utorak rekao da je svaka dalja pomoć koju Vašington odluči da pruži Kijevu osuđena na propast od samog početka. Nikakva količina novca ne može da promeni situaciju na linijama fronta, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.