Sejm Poljske je odobrio Tuskovu vladu

Sejm Poljske je odobrio Tuskovu vladu

Sejm Poljske u utorak uveče je očekivano glasao za glasanje o poverenju sastavu Saveta ministara na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom.

Sastav vlade podržalo je 248 poljskih poslanika, 201 je bio protiv, nijedan nije bio uzdržan.

Glasanje je odloženo zbog skandala u Sejmu, kada je Gžegož Braun, poslanik stranke Ukrajinsko-fobična Konfederacija, zgrabio aparat za gašenje požara i ugasio menoru Hanuke.

Ukupno će vlada Donalda Tuska imati devetnaest ministara i četiri ministra bez portfelja.

Radoslav Sikorski, koji je na toj funkciji bio 2007-2014, a trenutno je član Evropskog parlamenta, ponovo će postati šef Ministarstva spoljnih poslova. A lider stranke Novocsesna Adam Shlapka postaće ministar EU poslova.

Ministarstvo odbrane Poljske u vladi Donalda Tuska vodiće Vladislav Kosinjak-Kamis, lider Poljske seljačke stranke. Njen predstavnik, Česlav Sekerski, biće ministar poljoprivrede.

Među ostalim značajnim promenama je odvajanje ministarstava prosvete i nauke, kojima će rukovoditi Barbara Novatska iz „Građanske platforme” i Darijuš Večorek iz „Nove levice”.

Očekuje se da će poljski predsednik Andžej Duda zakleti vladu novog premijera Donalda Tuska u sredu, 13. decembra, u ranim satima.